Антъни Блинкън
На снимката: Антъни Блинкън

Американският държавен секретар Антъни Блинкън обяви, че ще замине за Катар в края на седмицата, за да се срещне с лидерите на страната и афганистански представители, предаде Ройтерс“. 

В последните дни на американската мисия на афганистанска територия в Катар имаше около 100 хиляди афганистанци.

Освен това той ще проведе срещи с афганистански представители и в базата „Рамщайн“ в Германия, след което ще разговаря с германския външен министър Хайко Маас. Накрая държавният секретар ще участва във виртуален форум на над 20 държави, посветен на кризата в Афганистан.

Продължават тежките боеве в Панджшер – последния бастион на съпротивата

Продължават тежките боеве в долината Панджшер – последния бастион на съпротивата срещу талибаните в Афганистан, съобщи Би Би СИ. Представители на ислямисткото движение казаха пред Ройтерс, че районът северно от столицата Кабул е превзет. Това твърдение обаче бе отречено от източници от съпротивата, която включва бивши служители на афганистанските сили за сигурност и местни милиции.

Един от нейните лидери, бившият вицепрезидент Амрула Салех, отрече информациите, че е избягал от Афганистан. Ситуацията е трудна, призна обаче той.

Салех изпрати видеопослание до Би Би Си, за да успокои местните жители, че не е избягал от Афганистан. Британската медия обаче направи уговорката, че не може да потвърди неговото местонахождение.

Има съобщения за стотици убити в сраженията в долината Панджшер.
Едноименната провинция е една от най-малките в Афганистан и последната, която не е превзета от талибаните. Традиционно антиталибански бастион, долината, скрита зад високи планини, е дом за между 150 и 200 хиляди души.

Вчера Европейският съюз и Великобритания последваха примера на Съединените щати, като казаха, че ще поддържат контакти с талибаните, но няма да признаят техния режим в Афганистан. ЕС обяви планове да възстанови дипломатическото си присъствие в Кабул, за да следи за евакуирането на хора и за спазването от новите талибански управници на поетите от тях ангажименти, включително в областта на сигурността и човешките права, отбелязва Би Би Си.

На форума световната организация ще призове „за бързо увеличаване на финансирането, за да може да продължат хуманитарните операции, които спасяват живота на хора“, заяви в комюнике Дюжарик. Той подчерта, че „Афганистан е изправен пред непосредствена хуманитарна катастрофа“, най-вече заради „продължителния конфликт, тежката суша и пандемията от (новия коронавирус)“.
Половината от 38-милионното население на Афганистан се нуждае от хуманитарна помощ, а над 50 процента от децата под 5-годишна възраст в страната ще гладуват през следващата година, предупреди ООН.

В четвъртък Дюжарик съобщи, че световната организация е възобновила хуманитарните полети до Северен и Южен Афганистан, и изрази надежда броят им да се увеличи в скоро време.

Антониу Гутериш свиква конференция за хуманитарната помощ за Афганистан

А генералният секретар на ООН Антониу Гутериш ще свика конференция на високо равнище, посветена на въпроса за хуманитарната помощ за Афганистан. Срещата ще се състои на 13 септември, съобщи говорителят му Стефан Дюжарик.

Целта е набирането на средства за продължаване на хуманитарните операции в страната и гарантирането на пълен и непрекъснат достъп на подпомагането, така че хората да могат да получат основните услуги, от които се нуждаят.

Тази година са били принудени да напуснат дома си над 600 хиляди афганистанци. 80 процента от тях са жени и деца, каза говорител на службата на върховния комисар на ООН за бежанците.

Очаква се САЩ да приемат най-малко 50 хиляди евакуирани афганистанци. Все още няма определени нито конкретен брой хора, нито времева рамка за тяхното настаняване в Съединените щати.

Близо 130 хиляди човека бяха изведени от Афганистан при една от най-масовите евакуационни операции в историята на САЩ. Много от тях са подложени на проверки в транзитни държави като Германия, Испания, Кувейт и Катар, отбелязва АП.
Над 40 хиляди души вече са пристигнали в Съединените щати. Около една пета са граждани на САЩ или имат право на постоянно пребиваване в страната.

На 31 септември САЩ се оттеглиха от Афганистан след 20-годишна война. Паралелно с това талибаните взеха властта в страната и сформираха свое правителство. Имаше и поредица от терористични атаки с жертви до летището в Кабул, за които отговорност поеха Ислямска държава. Той ще се ръководи от съоснователя и политическият ръководител на талибаните молла Абдул Гани Барадар.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!