Йенс Столтенберг
На снимката: Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО.

Обобщаваме събитията от войната в Украйна от последното денонощие

Блинкен и Столтенберг обсъдиха подкрепата за Украйна и отбранителните способности на НАТО

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обсъдиха в телефонен разговор помощта за Украйна и поддържането на отбранителните способности на Северноатлантическия алианс, както и неговата стратегическа концепция. Това заяви в писмено изявление Нед Прайс, ръководител на пресслужбата на Държавния департамент на САЩ.

Според документа Блинкен и Столтенберг са говорили за „срещата на външните министри на държавите от НАТО в Берлин на 14-15 май“. Те разкритикуваха нахлуването на Русия в Украйна и „потвърдиха подкрепата си за украинския народ и териториалната цялост“ на страната.

Блинкен и Столтенберг отбелязаха също така „важността от поддържането на силна възпираща и отбранителна позиция на НАТО“.

„Те обсъдиха подготовката за предстоящата среща на върха на НАТО в Мадрид на 28-30 юни, включително новата стратегическа концепция на НАТО, според която алиансът ще работи през следващите десет години“, добави Прайс. /БГНЕС

Зеленски подписа закон за забрана на проруските партии

Президентът на Украйна Володимир Зеленски подписа закона „За внасяне на изменения в някои законодателни актове на Украйна относно забраната на политическите партии“, съобщи Укринформ.

По този начин законодателният акт разширява списъка на основанията за забрана на политическа партия по съдебен ред. Съответните основания включват оправдаване, признаване за легитимна или отричане на въоръжена агресия срещу Украйна, включително чрез представяне на въоръжената агресия на Руската федерация и/или Република Беларус срещу Украйна като вътрешен конфликт, граждански конфликт или гражданска война.

Законът предвижда в случай на забрана на политическата сила от съда, имуществото, средствата и другите активи ще бъдат прехвърлени на държавата. Той влиза в сила на следващия ден след публикуването му. На 3 май украинският парламент прие закона „За внасяне на изменения в някои законодателни актове на Украйна относно забраната на политическите партии“.

Лавров: Западът обяви хибридна война на Русия

Западът обяви на Русия тотална хибридна война, чиито последици ще бъдат усетени от всички без изключение. Сега обаче той вече не се възприема като идеал за свобода и демокрация, а с хищническите си действия западните държави разбиха репутацията му на надежден партньор, заяви руският външен министър Сергей Лавров на 30-ата асамблея на Съвета по външна политика и отбрана (СВПО).

Мястото на Русия в бъдещия световен ред вече се определя и сближаването ѝ със съмишленици отвъд „златния милиард“ е неизбежно.

Лавров подчерта, че Русия прави всичко възможно, „за да избегне пряка конфронтация“: „Но щом предизвикателството е отправено, разбира се, че го приемаме. Ние не сме свикнали със санкциите, те винаги са съществували под една или друга форма“, подчерта министърът.

Според Лавров, Западът вече не се възприема като идеал за свобода и демокрация, а с хищническите си действия страните от него развенчаха репутацията му на надежден партньор. Външният министър изтъкна, че експроприацията на чуждестранни активи е акт на държавно пиратство, от който оттук нататък никой в света не е застрахован, „така че не само Русия, но и много други страни намаляват зависимостта си от американския долар, западните технологии и пазари“.

По-нататъшното сближаване на Русия със съмишленици извън „златния милиард“ е неизбежен процес, „който е реципрочен по своята същност.

Лавров отбеляза, че руско-китайските отношения в момента са най-добрите в историята им, развива се особено привилегировано партньорство с Индия, изгражда се стратегическо партньорство с Алжир и Египет. Той отбеляза също, че отношенията със страните от Персийския залив, както и с Асоциацията на страните от Югоизточна Азия и други страни от Азиатско-тихоокеанския регион, Близкия изток, Азия, Африка и Латинска Америка, достигат ново ниво.

Всичко за войната в Украйна – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук