Блинкен
На снимката: Антъни Блинкен

Наложените санкции по Глобалния закон „Магнитски“ са принос на САЩ в борбата с корупцията, както и за укрепване на демокрацията и насърчаване на потенциала на българската икономика. Това заяви държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен днес по време на телефонен разговор с българския президент Румен Радев.

Българският президент, от своя страна, посочи, че санкциите са силен знак в подкрепа на стремежа на българските граждани за утвърждаване на демокрацията, справедливостта и прозрачността

Разговорът се проведе по инициатива на Антъни Блинкен и на него бяха обсъдени различни теми, сред които стратегическото партньорство между България и САЩ, санкциите по Глобалния закон „Магнитски“ срещу български физически лица и компании, сътрудничеството в сферата на сигурността и отбраната, възстановяването след пандемията от коронавирус, както и европейската интеграция на Република Северна Македония, информираха от прессекретариата на държавния глава.

Румен Радев оцени високо двустранното партньорство в отбраната, и призова за увеличаване и на индустриалното сътрудничество в тази сфера. Подчертано бе дългогодишното партньорство в модернизацията на Българската армия, включително чрез въвеждането на модели на съвременно военно обучение. Антъни Блинкен открои и приноса на страната ни по отношение на стратегия НАТО 2030.

Двамата са обсъдили и приемането на Албания и Северна Македония в Европейския съюз. Антъни Блинкен изрази очакване за ускоряване на процеса на европейска интеграция за югозападната ни съседка. Обща бе позицията, че това е в интерес на стабилността и сигурността не само на региона, но и на Европа. Припомняме, че това е второто подобно изказване от американска страна днес. По-рано говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс написа в Туитър, че страната му подкрепя незабавното започване на преговорите за членство в Европейския съюз на Северна Македония и Албания.

Държавният глава припомни последователната ни подкрепа за членството на Република Северна Македония и призова за постигането на устойчиви и необратими резултати в изграждането на добросъседски отношения, както и за стриктното спазване на Копенхагенските критерии за членство, което ще ускори и процеса по приемането на преговорна рамка от ЕС за югозападната ни съседка.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!