Блинкен
На снимката: Антъни Блинкен

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен ще се срещне виртуално в петък с колегите си от Израел и три арабски държави по повод годишнината от нормализирането на връзките, съобщи Държавният департамент.

Блинкен ще се срещне с външните министри на Израел, Обединените арабски емирства, Бахрейн и Мароко.

За да отбележи едногодишнината от подписването на Авраамовите споразумения и да обсъди начини за по-нататъшно задълбочаване на връзките и изграждане на по-проспериращ регион“, съобщи Държавният департамент.

Срещата и използването на термина „Авраамови споразумения“, бележи пълна подкрепа от администрацията на президента Джо Байдън относно това, което екипът на предшественика Доналд Тръмп смята за значителен външнополитически успех.

Обединените арабски емирства, последвани бързо от Бахрейн и Мароко, станаха първите арабски държави от десетилетия, които нормализираха отношенията с Израел, който по-рано постигна мирни договори с Египет и Йордания.

От честването в петък отсъства Судан, чието ново подкрепяно от цивилните правителство и отчаяно желаещо подкрепата на САЩ, обеща на Тръмп да продължи напред с Израел, но оттогава се колебае на фона на обществено противопоставяне.

Критиците на подхода на Тръмп заявяват, че нормализирането не замества мирното споразумение между Израел и палестинците, като предишната администрация твърдо подкрепяше еврейската държава, включително правото й да анексира земя.

Затоплянето на арабските държави с Израел дойде, след като Тръмп обеща на Обединените арабски емирства най-съвременните бойни самолети F-35 и наруши дългогодишната политика на САЩ, като призна претенциите на Мароко към Западна Сахара. Байдън не е променил нито едно от решенията, въпреки че администрацията му настоява за по-голям надзор върху продажбите на емирската армия.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!