Перник

Протестиращи блокираха кръговото движение на пернишкия квартал „Изток“. Това е главният път, който води към АМ „Струма“. По този начин полицаите предотвратиха затварянето на самата магистрала.

За кратко протестиращите влязоха във физически сблъсъци със силите на реда. Целият квартал „Изток“ е блокиран от жандармерия.

Основните искания на гражданите са за оставка на министъра на регионалното развитие Петя Аврамова. Те също настояват предишният директор на ВиК дружеството в града да бъде разследван за злоупотреби, които са довели до източването на язовир „Студена“.

“В XXI век без вода – това е положението”, заяви Иво Венелинов. Той каза, че в момента няма решение на кризата.

“Краткосрочно няма как, наясно съм с това. Искам тези, които ни докараха до тук да си понесат последствията. Има виновни, както обикновено има виновни, и както обикновено се опасявам, че няма и да има наказани, но се надявам този път наистина някой да понесе вината. Това е страшно”, каза Венелинов.

Той носеше табела, на която беше изредил имената на виновните, според него, сред тях са двама министри – Аврамова и Димов.

Днес е втори ден на протести срещу режима на водата в Перник. Липсата на вода превърне живота на перничани в ад. На 20 декември, петък, в града стартира нов воден режим – в някои квартали ще има вода през деня, а в други през вечерта. В централната градска част, кварталите „Изток”, „Мошино” и „Тева”, както и в по-малките населени места, черпещи вода от язовир “Студена”, чешмите ще текат от 14 до 22 часа. Преди това жителите на общината имаха достъп до течаща вода по 10 часа на ден, но той ще бъде ограничен. Новият режим е несправедлив, категорични са перничани и по тази причина излязоха на протест.

Водният режим в Перник е от три седмици. Въпреки липсата на вода в града и прилежащите му села, в КЕВР бе обсъдена и по-висока с 3% цена на водата в Перник от следващата година. Окончателно решение ще се вземе от регулатора на закрито заседание в последните дни на 2019 г.

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук