еврозоната, присъединяване

Хърватска и България вървят към одобрение за присъединяване към чакалнята за въвеждане на еврото като стъпка към първо разширяване на валутния съюз от 2015 година насам, пише „Блумбърг“.

Решението да се допуснат двете източноевропейски държави да механизма ERM -2 най-вероятно ще бъде взето на срещата на финансовите министри на страните членки, която се провежда в четвъртък и петък, според сведения от запознати със ситуацията. Това ще бъде последвано от съобщение на Европейската централна банка след края на работния ден в петък, разкриха два източника на агенцията, които са пожелали да не бъдат разкривани, че коментират разговорите на закрито.

Говорителите на ЕЦБ отказаха коментар пред „Блумбърг“.

Ходът показва, че общоевропейската валута продължава да е атрактивна въпреки дълговата криза, която последва глобалния финансов срив от 2008 година, и продължаващите прогнози за залязване на блока. Преминаването към еврото, което е превъзхождано само от долара като глобална резервна валута, се приема в източната част на континента като тласък за инвестициите и, в някои случаи, прокарване на разграничителна линия от комунистическото минало на региона.

Последната страна, която направи този промяна, беше Литва преди 5 години. Другите 4 члена на еврозоната от Източна Европа са Естония, Латвия, Словакия и Словения.

Запазване на стабилни котировки

ЕЦБ ще установи базова котировки за обмен на хърватската куна и българския лев в евро до петък, казват източниците на „Блумбърг“. След това двете валути ще продължат да циркулират с разлика в стойността до плюс-минус 15% от тази основна котировка. Ако в продължение на две години тези стойности бъдат удържани без да се оказва натиск върху пазара, тогава двете държави могат и формално да се присъединят към еврозоната.

Трети официален източник предупреди, че евентуалното въвеждане на еврото е политическо решение, свързано със серия от критерии, от които стабилната стойност в ERM-2 е само част. Най-ранната възможна дата за присъединяване към еврозоната е 1 януари 2023 година, казаха служителите.

Левът вече е вързан към еврото, докато куната се обменя с малък марж в стойността в процеса на подготовката на двете държави за присъединяване към валутния съюз. Те също така трябваше да държат под контрол инфлацията, държавния дълг и бюджетните си дефицити, за да посрещнат изискванията за промяната.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!