България одобри сделката за 8 самолета Локхийд Мартин Ф-16 за 1,25 млрд. долара, важна част от най-мащабното превъоръжаване на балканската страна от Студената война досега.

Договорът за покупката на изтребителите F-16 Block 70 е част от усилията на правителството да смени старата съветска техника. България и други източноевропейски държави преустройват армиите си, за да отговорят на стандартите на НАТО, след анексирането на Крим от Русия и критиките от страна на американския президент Доналд Тръмп, че не харчат достатъчно за отбраната.

Правителството даде мандат на министъра да подпише 4 договора за изтребителите, оборудването, боеприпасите и надзора, които може би ще бъдат одобрени от българския парламент следващата седмица. Това каза военният министър Красимир Каракачанов пред репортери.

Решението „изпълнява дългогодишна мечта на българските военновъздушни сили, поставяйки я на равно ниво с нашите партньори в Алианса“, каза пред репортери генерал Андрей Боцев, началник на отбраната.

Цената надхвърля първоначално одобрения от България размер от 1,8 милиарда лева (1 милиард долара), и ще увеличи разходите за отбрана на България до около 1,5%. Правителството може да предложи преразглеждане на тазгодишния бюджет за финансиране на сделката, заяви миналия месец заместник-министърът на финансите Росица Велкова.

Финансовото министерство продаде облигации на вътрешния пазар за 300 млн. лв. през юни, за да финансира сделката.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!