Кристалина Георгиева
на снимката: Кристалина Георгиева

Лидерите на Европейския съюз обсъждат възможността да направят главният изпълнителен директор на Световната банка Кристалина Георгиева следващият председател на Европейската комисия. Информацията е на икономическото издание „Блумбърг”, което се позовава на двама души, запознати с дискусиите.

Позицията е една от трите най-важни, които трябва да бъдат заети през следващите месеци, наред с тази на гуверньора на Европейската централна банка и председателя на Европейския съвет, припомня Нова телевизия.

След като правителствата започнаха консултации, за да запълнят позициите, лидерите са обсъдили потенциални имена на срещата на върха в Сибиу, Румъния, през миналата седмица, като Георгиева се очертава като силен претендент за ролята на председател на ЕК, пише още Bloomberg.

Процесът ще се ускори, след като минат изборите за Европейски парламент следващата седмица.

Лидерите ще започнат да отсяват кандидатите на друга среща на високо равнище, насрочена за 28 май в Брюксел, се казва още в материала на „Блумбърг”.

Иначе днес в пленарната зала на Европейския парламент в Брюксел ще се състои „Дебат с кандидатите за поста на председател на Комисията“.

Това ще бъде единственият дебат, който ще събере на едно място водещите кандидати, които се съревновават за поста на следващия председател на Европейската комисия.

Основните теми, които ще бъдат дискутирани, са обединени в три основни модула: „Моята Европа: каква е ползата за мен?“, „Околна среда“ и „Нашите ценности и светът“.

Водещите претенденти за поста председател на ЕК са:

  • Нико Куе – представител на Европейска левицa
  • Ска Келер – кандидатът на Европейската зелена партия
  • Ян Захрадил от Алианс на европейските консерватори и реформисти в Европа
  • Маргрете Вестегер – представител на Алианса на либералите и демократите за Европa
  • Манфред Вебер от Европейска народна партия
  • Франс Тимерманс – кандидатът от Партията на европейските социалисти

Своеобразни „домакини“ на дебата ще бъдат трима журналисти, определени от Европейския съюз за радио и телевизия. Емили Тран Нгуен (France Televisions) и Маркус Прайс (ARD Germany) ще водят дебата на сцената в залата на Европейския парламент, а Анастина Хейкила (YLE Finland) ще допълва дискусията с мненията, споделени в социалните медии.

Дебатът ще се състои пред публика и бъде предаван на 23 езика, включително онлайн на жестомимичен език.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!