Владимир Путин
На снимката: руският президент Владимир Путин.

Русия не изпълни своя държавен дълг в чуждестранна валута за първи път от век насам, съобщи „Блумбърг:. Това е кулминацията на все по-строгите западни санкции, които затвориха пътищата за плащане към задграничните кредитори, отбелязва медията.

В продължение на месеци страната намираше пътища, с които да заобиколи санкциите, наложени след нахлуването на Кремъл в Украйна. В края на вчерашния деня обаче изтече гратисният период за около 100 милиона щатски долара лихвени плащания, дължими на 27 май – краен срок, считан за случай на неизпълнение, ако бъде пропуснат.

Потвърждаването на дефолта обаче може да отнеме известно време, отбелязва „Асошиейтед прес“.

Руското министерство на финансите пък казва, че плащанията са правени в рубли, а САЩ и ЕС създават изкуствени прегради пред обслужването на руския външен дълг, за да „ѝ поставят печат „в дефолт“. Разбира се, руските власти отхвърлят твърденията за държавен фалит, посочвайки, че разполагат с необходимите средства за изпълнение на плащанията, но няма как да преведе парите.

Дефолтът е лош знак за бързото изпадане на Русия в икономическо, финансово и политическо изгнание, отбелязва „Блумбърг“. Като се имат предвид щетите, които вече са нанесени на икономиката и пазарите, неизпълнението също е предимно символично засега и има малко значение за руснаците, които трябва да се справят с двуцифрената инфлация и най-лошото икономическо свиване от години, пише изданието.

Последният път, когато Русия изпадна в неизпълнение по отношение на своите чуждестранни кредитори, беше преди повече от век – при управлението на Владимир Ленин през 1918 година. Тогава болшевиките да не признават задълженията на царската власт.

Още икономически новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук