На снимката: Синът на Кадафи, Сеиф ал-Ислам

Руски агенти са се срещнали със Сейф ал-Ислам, син на сваления диктатор Муамар Кадафи, за да го издигнат на власт, съобщи агенция „Блумбърг“, цитирана от в. „Сабах“. Статията, написана от Самер ал Атруш, настоява за наличието на връзка между сина на Кадафи Сейф ал Ислам и Русия.

Според нея двама руски агенти, работещи за групата „Вагнер“, са били заловени миналата година от признатото от ООН либийско правителство на националното споразумение (ПНС) в столицата Триполи. Документите, съхранявани на твърди дискове от заловените руски агенти, разкриват, че те са се срещали три пъти с ал-Ислам, който е издирван от Международния наказателен съд (МНС).

На една от срещите синът на Кадафи отправил послание към Москва, че притежава много документи за финансовата помощ, която баща му оказвал за предизборни кампании в някои западни страни и може да ги използва като коз, твърди статията.

Съветник в руската избирателна кампания също се присъединил към една от срещите, се казва в статията и Русия предложила да представи сина на Кадафи като засилващ позициите си участник в страната при евентуални избори.

По време на срещите ал-Ислам твърдял, че 80% от бойците, лоялни на ген. Халифа Хафтар, който води война с правителството в Триполи, са негови привърженици и ако Хафтар превземе столицата, тези бойци биха подкрепили ал-Ислам.

На снимката: маршал Халифа Хафтар

След свалянето от власт на покойния Кадафи през 2011 г. в Либия се появиха два центъра на властта: Хафтар в източната част на Либия, подкрепян главно от Египет и ОАЕ, и ПНС в Триполи, което се радва на признанието на ООН и международната общност.

От миналия април Хафтар води офанзива срещу Триполи. На една от срещите ал-Ислам и руски агенти обсъдили обучението на експерти по социалните медии, за да създадат група специалисти, които да споделят съобщения през социалните медии. Руските агенти отбелязали, че синът на Кадафи е силно заинтересован от контрапропаганда. Според бележките от последната среща, видени от „Блумбърг“, ал-Ислам ще даде на руснаците списъка на командирите, лоялни към него в следващата среща. В редовете на армията на Хафтар са се влели 1 400 наемници на руската групировка „Вагнер“, но този ход не дал очокваните резултати, след като правителството в Триполи полечи военна помощ от Турция.

групировка Вагнер, Русия
Бойци на „Вагнер“

Руската „Група Вагнер“ е една от най-противоречивите групи сред световните наемници. Тя е собственост на Евгений Пригожин, бизнесмен, който е в тясна връзка с руския президент Владимир Путин. Статията твърди, че Пригожин е в тясна връзка със Сеиф ал-Ислам.

Евгений Пригожин

„Сеиф ал-Ислам е проект на Пригожин“ – това са думи на Кирил Семьонов, експерт по Либия към финансирания от Кремъл Руски съвет за международна политика.

Според „Блумбърг“ е било съобщено, че „Групата Вагнер“, която е изпратила над 1000 бойци в Либия, е довела и руски пилоти, които извършват тренировъчни дейности за войските на Хафтар, а руските военни самолети тип Су-22 могат да се видят в либийското небе.

Наемници, които преди това са имали опит на терен в Украйна, се бият на фронтовата линия в Либия, твърди и „Евронюз“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!