Пищна церемония, която бе посветена на мира и обединението, даде началото на XXIII Зимни олимпийски игри в Пьонгчанг, Южна Корея.  Откриването започна точно в 13ч. българско време, а в него участваха повече от 2000 души.

Бляскавото шоу имитираше пътешествие назад във времето на пет деца, които символизираха петте елемента на Земята – огъня, водата, дървото, метала и земята. По целия път малчуганите бяха придружавани от белия тигър Сухоранг, който е единият от двата талисмана на игрите. Другият е черната мечка Бандаби.

35 хиляди зрители наблюдаваха на живо церемонията, която продължи близо 2 часа и половина. В парада на нациите делифираха общо 92 държави. България излезе под номер 32. Знаменосец на делегацията ни бе голямата ни надежда за медал в сноуборда Радослав Янков.

В падара се включиха и спортистите на Русия.Те са трети по численост – 168. Те обаче няма да се състезават за своята държава, а под името „Олимпийски атлети на Русия“. Причината са наказанията за системна употреба на положителни допинг проби в Сочи 2014г., наложени от Международния олимпийски комитет.

Последен през парада на спортистите премина обединеният отбор на Северна и Южна Корея. Спортистите на двете страни дефилираха с флага на Корейския полуостров, като той беше носен едновременно от двама атлети – по един от двете държави.

Официалният старт на игрите бе даден от президента на Международния олимпийски комитет Томас Бах. Кулминацията на зрелищната церемония бе запалването на олимпийския огън.

Факелът бе внесен на олимпийския стадион от състезателката по бързо пързаляне с кънки Ким Юна. След това премина през ръцете на още няколко спортисти преди да бъде качен до олимпийския жертвеник от двама души – по един от Северна и от Южна Корея.

Още снимки от зрелищната церемония, може да разгледате в галерията:

 

 

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!