БНБ, български лев, пари

Българската народна банка (БНБ) отбеляза с Ден на отворените врати 142 години от създаването на българския лев. Събитието е интересно, защото дори не е кръгла годишнина. Но пък темата за лева е доста нашумяла напоследък, заради реалната вече възможност страната ни наистина да приеме еврото, а не само да симулира действия по този въпрос.

В деня на отворените врати в БНБ посетителите имаха възможността да разгледат залата на Управителния съвет, в която са взимани едни от най-важните решения във финансовата и банковата история на страната, галерията с маслени портрети на бившите управници на банката, музейната сбирка на БНБ, кабинета на управителя, оперативния салон за клиенти, както и да се снимат и да получат сувенирна банкнота със своя лик, изобразен върху нея.

На разположение на групите посетители са служителите на банката, които ги съпровождат и същевременно с това ги запознават с основните функции и задачи на институцията.

Посетителите на деня на отворените врати в БНБ споделиха, че най-голямо впечатление са им направили банкнотите и монетите, портретите на бившите управници, заседателната зала, както и цялостната архитектура на банката. Гражданите определиха като чудесна инициативата на БНБ и заявиха, че всички институции в България следва да я последват.

Припомняме, че на 6 юни 1879 г. е извършена първата трансакция, с което БНБ слага началото на своята дейност.

На 4 юни 1880 г. е обнародван и влиза в сила Законът за правото на рязане на монети в Княжество България, като с този закон се създава националната парична единица „лев“, разделен на сто части – „стотинки“, и се определят теглото, металното съдържание и изображенията на българските монети. От деня на обнародване на закона всички правителствени и общински институции в България, както и частните лица, са задължени да приемат левове и стотинки и да издават документи за парични операции със суми в левове и стотинки.

Историите на българския лев и на БНБ със сигурност са интересни, но дали не целят да предизвикат у българина едни несъществуващи до момента носталгични чувства, свързани с преминаването ни към единната европейска валута, насаждани напоследък от проруските и популистките кръгове.

Припомняме, че приемането на единната европейска валута в ангажимент, поет от България още при присъединяването ни към Европейския съюз. Въпросът за въвеждане на еврото никога не е стоял като “дали”, а единствено като „кога“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук