Българската народна банка (БНБ) пуска в обращение от днес медна възпоменателна монета на тема „125 години от рождението на Димитър Талев“ от серията „Български творци“, съобщават от Централната банка на интернет страницата си.

Цената на монетата при пускане в обращение е 54 лева. Номиналната й стойност е 2 лева и тя е в тираж 7000 броя.

На лицевата страна на монетата са изобразени емблемата на БНБ с годината „1879“ върху лентата, под нея в ореол от лъчи номиналната стойност „2 лева“ на два реда и стилизиран горящ светилник, а отдолу годината на емисията „2023“. Околовръст горе има надпис „Българска народна банка“.

Възпоменателна монета "125 години от рождението на Димитър Талев"

На обратната страна на монетата е изобразен Димитър Талев, а под портрета му – стилизирано перо за писане. Околовръст има надпис „125 години от рождението на Димитър Талев“.

Монетата ще се продава в БНБ – на две каси в София, пл. „Княз Александър I“ 1 и четири каси в Касов център на БНБ в София, ул. „Михаил Тенев“ 10.

Всеки клиент (физическо или юридическо лице) ще може да закупи от касите на БНБ само по 1 монета, независимо дали закупува от свое име и за своя сметка или от името и за сметка на друго лице, разясняват от БНБ. За закупуване на монета от името и за сметка на друго лице е необходимо представянето на нотариално заверено изрично пълномощно за закупуването на конкретната възпоменателна монета. Ако клиент, в качеството си на физическо лице, закупи монета от касите на БНБ, то той няма право да закупи още една монета като представител на юридическо лице, като това ограничение важи и за обратния случай. Монети няма да се продават на лица, които не са навършили 18 години.

До края на работния ден днес новата монета ще бъде предоставена от БНБ на „Първа инвестиционна банка“ АД, „Тексим Банк“ АД и „Централна кооперативна банка“ АД за продажба в техните офиси и клонове, посочват от Централната банка. Списък на офисите и клоновете на тези банки, които ще продават монетата, може да се види тук.

Това е четвъртата възпоменателна монета, която пуска БНБ през тази година след тези, посветени на 175 години от рождението на Христо Ботев, 200 години от рождението на Найден Геров и 100 години от основаването на Българския олимпийски комитет, показва справка на сайта на БНБ.

Още икономически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук