БНБ
БНБ

Няма причина за промяна на курса лев – евро. Международните резерви на БНБ са на най-високото си ниво за последните 30 г. Това заявиха от Българската народна банка.

Поводът е запитване на Би Ти Ви дали е възможна промяна на курса на българския лев към еврото, за която се предупреждава в доклад на финансовото ни министерство.

„Такава промяна е невъзможна“, посочват от БНБ, като определят подобни твърдения като „безотговорни и некомпетентни“.

Припомняме, че днес на правителствено заседание е обсъждан докладът на финансовото минестерство. В него служебният финансов министър Росица Велкова призовава за затягане на коланите заради състоянието на държавата. Новият бюджет трябвало да бъде разработен с дефицит от 3 процента. За да бъде постигнат, на 17 март ще бъде публикуван пакет от данъчни закони. В него влизат еднократна солидарна вноска или т.нар. данъчна свръхпечалба. Предвижда се и 100% дивидент от всички публични предприятия. Увеличение на ТОЛ таксите и на концесионните възнаграждения заради инфалцията, възстановяване на акцизни ставки, вдигане на акциза на електронните цигари, регламентиране на ДДС при рисковите стоки.

Заради доклада в медиите се появиха публикации, че държавата ни е изправена пред фалит. Служебният финансов министър Росица Велкова свика брифинг, на който опроверга тези информации.

Още икономически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук