В интервю за БНР Иван Радев от Асоциацията на европейските журналисти коментира позицията, озаглавена „За достойнството на журналистическата професия”, публикувана след като министър- председателят Бойко Борисов определи журналистките, които тичат подирему като „мисирки”.

„Вярваме, че е необходима солидарност. Точно затова дадохме пример с британските колеги и с тяхната реакция. Важно е в България да има журналисти, които не търпят да бъдат квалифицирани по този начин и вярват в достойнството на професията. Именно нашата вяра в това, че има нужда от журналистика, ни дава ни дава основание да правим това, което правим“, каза Радев.

В позицията на АЕЖ се дава пример как британски журналисти са напуснали пресконференция на премиера Джонсън, след като забелязали, че не всички медии са поканени.

„Другият адресат на позицията, освен, разбира се, политиците и властта, е и обществото, тъй като обществото също трябва да е убедено, че има нужда от журналисти, които имат достойнство. Именно девалвирането на ценностите в професията, на това, че в нея има доста хора, които нямат проблеми от подобна комуникация с властта, тази реакция води до това да живеем в обществото и в ситуацията, в които се намираме“.

Той обясни още:

„Избрахме да поздравим колегите, които веднага реагираха и принудиха Борисов да се да се извини. За съжаление, я има и другата страна – имаше други публикация след това в едно централно издание как мисирка не било толкова обидна дума, защото ацтеките смятали пуйката за божество или нещо подобно… До голяма степен за разединението на общността има вина и самата общност”.

В България властта „има особени отношения с определени медии, които всъщност съществуват и благодарение на силната подкрепа на държавата и на правителството“, допълни той.

„ПУЯК СРЕД МИСИРКИ”

Междувременно стана ясно, че авторитетният професор по белодробни болести и пулмолог д-р Коста Костов обяви, че напуска Съюза на българските журналисти (СБЖ).

Проф. Костов е основател и главен редактор на списание за респираторна медицина и вдъхновение „INSPIRO“.

За решението си професорът информира в социалните мрежи, като повод за решението му е „липсата на отношение на организацията след думите на премиера Бойко Борисов, с които нарече репортери „мисирки“.

„Разочарованията ми от бездействието на СБЖ по редица проблеми на обществото и съсловието, които се наслагваха в годините, достигнаха своя зенит в последните часове, очаквайки безнадеждно остра официална позиция на СБЖ по казуса с „мисирките“, обиден евфемизъм, употребен от премиера Борисов към журналистите от женски пол. Не желая повече да бъда част от една общност, която позволява членовете й да бъдат публично унизявани и не демонстрира очакваните защитни рефлекси. Не искам да бъда считан за пуяк сред мисирки, а за свободна личност. Функцията на журналистите е да бъдат проводници на истината, а не да функционират като мажоретки на властта”, пише още професорът.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук