Ваксини доставка

 

Пристигнаха още 273 780 дози от ваксината срещу COVID-19 на Pfizer/BioNTech. Те ще бъдат приети в логистичния център, откъдето ще бъдат разпределени до всички точки на страната. Изпълнителният директор на ИАЛ маг.-фарм. Богдан Кирилов даде брифинг за медиите.

„Има достатъчно налични количества ваксини в страната, така че „зелените коридори” да могат да продължат работа”, заяви Богдан Кирилов.

„Тази седмица имаме доставка и от четирите разрешени за употреба ваксини. На 12 май очакваме 12 000 дози от „Янсен“, на 13-и май – 36 000 от Moderna и 45 600 от Оксфордската ваксина”, поясни още той.

От началото на май досега са се ваксинирали около 125 000 души. Голяма част от тях са се имунизирали през „зелените коридори“.

Според директора на Агенцията по лекарствата е важно, че постигнатото като споразумение от ЕК с лидерите на държавите и компаниите производител, се случва реално.

„За второто тримесечие на годината се очакват около 5,5 млн. дози. Най-голям дял е на Pfizer, около 420 000 дози се очакват от Moderna, коментира Кирилов.

Половината от количествата ваксини ще бъдат предназначени за личните лекари, заяви Богдан Кирилов:

„Това, което виждаме към момента, е, че има достатъчно налични количества в страната, виждаме, че вече регулярно се извършват доставките от всички производители. Днес на ваксинационен щаб допълнително ще го обсъдим, но на този етап данните показват, че зелените коридори могат да продължат да функционират“.

От днес започва ваксинацията на записаните през електронния регистър, като хората, които се записват в него ще могат да посочат предпочитанията си за ваксина – векторна или РНК.

За момента количествата от ваксината на „Янсен“ не са големи и те приоритетно ще бъдат използвани за работещите в туристическата индустрия.

Днес в 10 ч. е стартирала среща на Информационно обслужване и общопрактикуващите лекари, срещата е за улеснение на заявките и вземането на необходимите дози от ваксините, съобщи още Кирилов.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!