Боил Банов
на снимката: Министърът на културата Боил Банов

Същността на делото на Светите братя Кирил и Методий е тук в тези земи. Много хора и държави искат да я споделят, нека да я споделят. Това заяви министърът на културата Боил Банов в интервю за по бТВ.

Това беше неговият коментар за изложбата по случай 24 май, която беше организирана от Руското посолство. В изложбата Солунските братя Кирил и Методий са представени като единствено и само славянски реформатори, включително и на руските земи, без да се споменава ролята на средновековната Първа българска държава за разпространението на тяхното дело.

Банов припомни още, че музеите вече са отворени за посещения, като предстои отварянето на театрите. Той посочи още, че отварянето на театралните зали и културните събития на открито трябва да се осъществява при строги мерки за дистанция, така че това да не доведе до повишаване на броя на заболелите.

Министърът на културата заяви, че са отпуснати 7,5 милиона лева допълнително заради пандемията от коронавирус. „Много сериозна подкрепа, която да даде на хората на изкуството възможността да гледат напред“, уточни той.

Говорейки за вчерашния протест на танцовите групи, той обеща в най-скоро време да се отворят и залите за танци. „Обмисляме скорошно отваряне, така че всички да се радват на своята професия“, заяви Банов.

Той коментира още, че е изключително щастлив поради решението ДДС за книгите да бъде намалено от 20% на 9%, като посочи, че „това решение е резонно и го има в много други държави”.

Ще бъде наложена максимална глоба за надупчването на сградата на Софийския университет заради поставянето на климатици – около 30 000 лева. Тези промени са направени в разрез със Закона за културното наследство, обеща министър Банов.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук