Боил Банов
На снимката: Боил Банов - министър на културата

Върховната административна прокуратура /ВАП/ възложи на министъра на културата проверка на предмети, стопанисвани от Фондация „Братя Бобокови“ /Нумизматичен музей – Русе/.

ВАП се самосезира, по повод спазване административноправните норми на Закона за културно наследство (ЗКН) и подзаконовите нормативни актове по прилагането му, относно идентификацията и регистрацията на колекция антични предмети, стопанисвани и изложени в „Нумизматичен музей“ – Русе от фондация „Братя Бобокови“, както и други антични предмети, уточняват от прокуратурата.

Проверката е свързана с изясняване на множество обстоятелства, свързани с произхода, начините на придобиване, идентифициране и регистриране на културните ценности. Изпълнението на проверката е възложена на министъра на културата в качеството му на административен орган, осъществяващ контрол върху изпълнението на ЗКН и нормативните актове по прилагането му.

Атанас Бобоков и брат му Пламен Бобоков са сред задържаните за аферата с боклуци, в която обвинения получи вече бившия заместник-министър на околната среда и водите Красимир Живков. Разследването е за организирана престъпна група, търгувала с внос на отпадъци. Русенските бизнесмени братя Бобокови притежават „Приста ойл“ – фабрика за моторни масла, както и заводът „Монбат“ в Монтана. И в двете дружества те създават дъщерни компании, които да рециклират отпадъците от основните производства.

Бизнесменът Атанас Бобоков обяви, че се оттегля от поста изпълнителен директор на компанията за акумулатори „Монбат”. Той обяви решението си в корпоративния сайт днес.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!