Министърът на културата Боил Банов ще се запознае с последните открития при разкопките на царската гробница край пловдивското с. Маноле.

Находките ще представи археологът и директор на Регионалния археологически музей – Пловдив доц. д-р Костадин Кисьов. Поканен на събитието е и министър-председателят Бойко Борисов, съобщиха от пресцентъра на МК.

През последната седмица в могилата „Мал тепе“ край с. Маноле екипът археолози установи монументален гробен комплекс, който предстои да бъде разкрит. Неговото проучване ще представлява изключителен принос в археологическата наука и световното културно наследство. Гробен комплекс с такива размери до момента не е известен в България и съседните Балкански държави.

Откритите до сега глинобитна постройка, култови ями около могилата и депонираните в тях дарове, включително и голям брой римски монети, датират могилата на този етап от разкопките в средата на III век.

Могила „Мал тепе” се намира на 20 км източно от Пловдив. Тя е регистрирана и описана за пръв път от братята Шкорпил. Диаметърът ѝ е 140 м, а височината – 26 м, като за нейното издигане са използвани близо 80 000 кубически метра пръст.

Археологическите проучвания на могилата се провеждат вече втора година от екип на Регионалния археологически музей в Пловдив. Финансирането на разкопките е от община Пловдив.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!