Вучич
Президентите Вучич и Тръмп на срещата във Вашингтон

Ако се вярва на сръбския министър на отбраната Александър Вулин, Сърбия, под натиска на Европейския съюз, трябваше да се оттегли за шест месеца от всички военни учения със своите партньори, на изток и на запад: НАТО, Русия, Китай и Европейския съюз. Вулин обаче се изрази не съвсем ясно, когато трябваше да обясни за какъв натиск става въпрос. Той каза само, че Сърбия, която е кандидат за членство в Европейския съюз, но в същото време запазва военния неутралитет, се е оказала под „голям и незаслужен натиск от ЕС“. Според Вулин това е следствие от истерия, която влияе на политическите решения и стремежите на големите и влиятелни държави. Вулин твърди, че на Сърбия е поставен ултиматум да се откаже от планираните учения в Беларус.

Външнополитически хаос

В същото време е ясно, че Вулин не е казал цялата истина за причините, принудили Сърбия да се откаже от ученията с емблематичното име „Славянско братство 2020“, които се провеждат всяка година и в които по традиция участват Русия, Сърбия и Беларус. Освен това Сърбия се отказа от ученията само 24 часа преди да започнат, въпреки че сръбските войници, които трябваше да участват в ученията, вече са в Беларус. Оттеглянето на Сърбия от военни учения с Русия и Беларус несъмнено е друг пример за внезапно охлаждане на отношенията между Сърбия и Русия. Трябва да се отбележи, че охлаждането започна много преди скорошното подписване във Вашингтон на споразумението между Сърбия и Косово Това събитие обаче, разбира се, ускори охлаждането.

Вследствие на Вашингтонския договор дългогодишната тактика на Сърбия за присъединяване към Европейския съюз, като същевременно поддържа тесни и съюзнически отношения с Москва и Пекин, стана още по-сложна, намесвайки САЩ и дори Израел. Какъв външнополитически хаос се е възцарил, ясно се вижда от сегашния обрат с ученията в Беларус. Сърбия поддържаше много близки отношения с беларуския режим, който не призна Косово. Но наскоро Сърбия подкрепи декларацията на Европейския съюз относно съдбата на режима в Беларус, което изненада сръбската общественост. Ако сега Сърбия участва в учения с Беларус и Русия, тя ще изпрати обратното послание, като по този начин подкрепи действията на режима на Лукашенко, който се опитва да потуши продължаващите протести със сила и масови арести.

Освен това ученията се провеждат директно на полската граница, тоест на самата граница на Европейския съюз и НАТО. А Сърбия преди няколко дни, под патронажа на Тръмп, подписа споразумение за нормализиране на икономическите отношения с Косово, обещавайки да диверсифицира своите енергийни източници. На практика това означава, че ще купува не само руски газ, но и скъп американски втечнен газ, което вероятно разгневи Кремъл още повече. Това е единственият начин да се обясни крайно необичайният и недипломатичен публичен коментар на представителя на руското външно министерство Мария Захарова по отношение на Вучич. Снимката, на която той смирено седи в Белия дом пред Тръмп, тя сравнява с известната сцена от филма „Първичен инстинкт“. Повече от откровено послание, което свидетелства за дълбочината на разделението между Белград и Москва, въпреки че по-късно Захарова заяви, че думите й са били изтълкувани неправилно.

Няма връщане назад

Още повече, че ситуацията, в която се е озовал Белград, се усложнява допълнително от факта, че успоредно с руските удари върху него падат удари от другата страна. Първоначално съветникът на Вучич Сузана Василевич обяви, че решението за преместване на сръбското посолство от Тел Авив в Йерусалим не е окончателно и всичко ще зависи от линията на Израел към Косово. След това шефът на сръбското външно министерство Ивица Дачич заяви, че преместването на посолството само е „в процес на обсъждане“. Всичко това беше интерпретирано като опит на Белград да се откаже от задълженията си и скоро в Tуитър се появи презрително влизане на специалния пратеник на Тръмп за диалог между Сърбия и Косово Ричард Гренел.

„Те казват, че сръбското правителство отстъпва след изявлението на външния министър. Laughing Out Loud (Смях в залата – бел ред.)“, написа Гренел, давайки на Белград ясно да разбере, че няма връщане назад след подписа на Вучич.

Тескст: „Вечерни лист“. Заглавие: „Дебати.бг“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!