Стотици болнични работници в Хонконг започнаха стачка с настояване границата с континентален Китай да бъде напълно затворена, за да се намали рискът от разпространение на коронавирус, съобщи Би Би Си.

Хонконг прекрати трансграничните железопътни и фериботни услуги, но здравните работници искат цялостно затваряне на границите.

Властите твърдят, че пълното затваряне на границата е в противоречие с препоръките на Световната здравна организация.

До момента в града има 15 потвърдени случая на заразени с вируса.

Аргументът на стачкуващите медици е, че ако границите не бъдат изцяло затворени, няма да има достатъчно работна ръка, защитно оборудване или изолатори за ефективна борба с огнището на заразата.

Стотици неквалифицирани медицински работници стачкуват днес. Ако исканията не бъдат изпълнени, във вторник към тях ще се присъединят лекарите и медицинските сестри, заявяват от профсъюза на медицинските служители.

Хонконг има население 7 милиона човека. Административният район е част от Китай, но запазва значителна автономия, а границата функционира по същия начин като обикновен контролно-пропускателен пункт.

Освен прекратяването на транспортните комуникации, Китай спря да издава визи за пътуване на граждани до Хонконг.

В континенталната част на Китай има официално потвърждение за повече от 17 000 заразени с новия коронавирус и 361 смъртни случая вследствие на заболяването.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!