Борис Бонев е независим общински съветник. Той е сред инициаторите на „Спаси метрото” и „Спаси София”. Завършил е бакалавърска степен по мениджмънт в СУ и магистратура по Иновации и технологии в Сорбоната, Париж. Почитател на релсовия транспорт от малък, Борис е активен радетел за разширението на релсовата система на София, включваща метро, трамваи и градски влакове.

Нормално ли е десет години да няма разрешаване на такъв сериозен проблем, какъвто е липсата на места в детските градини?

Разбира се, че не е. И ако някой твърди, че това му е приоритет, 10 години са достатъчни, за да го изпълни. И аз вече съм казвал, че явно тези изявления са пълни лъжи. Очевидно това не е приоритет. И не просто проблемът не се решава, той става все по-задълбочен. Защото когато, преди повече от десет години, Йорданка Фъндъкова си подаде оставката, беше защото 5000 деца не бяха приети. Вече са 10 000. И „решението“ на отговорните лица не е да почнат да се строят детски градини, не е да се започнат реални действия на терен, а да се обвиняват родители, че били дошли от провинцията. Или пък да се хвърля вината на районни кметове на опозицията, които застъпиха постове преди по-малко от две години.

Какво говори липсата на Йорданка Фъндъкова на протеста днес?

За мен е напълно очаквано. Тази жена отдавна се е покрила от общественото пространство и когато трябва да отговаря на неудобни въпроси, можете да я видите само на добре полирани снимки във Фейсбук. Тя отдавна е загубила способността си да комуникира с гражданите, защото е наясно какъв ще бъде резултатът. Тъй като проблемите са навсякъде около нас. Тя вече не става за този пост и трябва да си подаде оставката.

Вие, като бивш кандидат-кмет, как смятате, че би могъл да се разреши проблемът с детските градини?

Има няколко неща, които предложихме още в предизборната кампания. Например, да се изработи конкурс за модулен принцип на детски градини. По този начин ще се съкрати срокът за изработването на техническото решение за изработването на сградите. Но най-важното нещо е да започне отчуждаването на имотите. Всяка година в бюджета на столична община има заложени пари за отчуждаване и те дори не могат да ги изхарчат, за да купят тези терени. Което показва тотална липса на организация.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!