Борис Джонсън и Джереми Хънт

Двамата кандидати за лидер на Консервативната партия и премиер на Великобритания – Борис Джонсън и Джеръми Хънт се изправиха един срещу друг в последния телевизионен дебат преди края на надпреварата за поста.

Двамата имаха сериозни противоречия по въпросите на Брекзит и британските отношения с американския президент Доналд Тръмп.

Дебатът продължи един час и бе в две части. Първата бе посветена на Брекзит.

Джеръми Хънт обвини Борис Джонсън, че единственото важно нещо за него е да се добере до премиерския пост, след като отказа да отговори на въпроса дали ще подаде оставка, ако не извади Великобритания от ЕС на 31 октомври.

Джонсън иронично заяви, че се възхищава на Хънт за способността да променя мнението си толкова често. Той визира факта, че навремето Хънт гласува за оставане в ЕС.

И двамата заявиха, че са готови за Брекзит без сделка, но, за разлика от Джонсън, Хънт изрази опасения за последиците. Хънт освен това изключи разпускането на парламента, докато Джонсън посочи, че би запазил всички опции на масата.

Във втората част на дебата най-засегната бе темата за дипломатическия скандал между Лондон и Вашингтон. Джеръми Хънт заяви, че осъжда обидите на Доналд Тръмп по адрес на Тереза Мей и че няма намерение да сменя посланик Тим Дароч който, според изтекла информация, е нарекъл „некомпетентна“ администрацията на Тръмп.

Джонсън от своя страна избегна пряк отговор на въпроса, дали осъжда Тръмп, и дали ще остави посланика на поста му, след като по-рано американският президент заяви, че не желае да работи с него.

Според политическите анализатори, Хънт се е представил малко по-добре в дебата, но това едва ли ще промени мнението на членската маса на Консервативната партия, сред която Джонсън е фаворит.

Междувременно Лейбъристите във Великобритания искат нов референдум за Брекзит. Лидерът им Джереми Корбин прикани новия премиер да спре излизането от Европейския съюз.

Корбин каза, че новия референдум се налага, за да бъде избегнат нежелания Брекзит без сделка с Европейския съюз за условията по раздялата „или Брекзит при вредни условия, договорени от консерваторите.“

Попитан от дали иска нов референдум, защото е под натиск от останалите в ръководството на Лейбъристката партия, Корбин казва, че това не е така.

Според британски медии водещи фигури в партията притискат Джереми Корбин да се обяви не просто против „твърд“ Брекзит, а да заеме позиция, че Великобритания трябва да остане в ЕС при всички обстоятелства.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!