Британският външен министър Борис Джонсън отправи обвинения директно към руския лидер Владимир Путин, като заяви, че има „смазващо голяма вероятност“ той да стои зад атентата срещу Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия. Русия отново отрече обвиненията и окачестви нападките срещу президента си като „шокиращи и непростими“. От НАТО пък дойде коментар, че Русия подценява решителността на британските съюзници.

По време на посещение на военен бункер в Западен Лондон заедно с полския външен министър, Борис Джонсън заяви, че „конфликтът на Обединеното кралство е с Путиновия Кремъл“.

„Намираме, че има смазващо голяма вероятност той /Путин – бел. ред./ да е наредил употребата на нервно-паралитично вещество на улиците на Обединеното кралство, на улиците на Европа, за първи път от Втората световна война насам“ – обяви британският първи дипломат.

Междувременно Русия започна свое собствено разследване за 2 криминални деяния, а именно опит за убийство на Скрипал и убийство на руския емигрант Николай Глушков, намерен мъртъв в лондонския си апартамент. Руският посланик във Великобритания съобщи, че Обединеното кралство не е предало проби от употребения срещу Скрипал нервно-паралитичен химикал, но продължава да твърди, че става въпрос за веществото А-234. Това е химикал от групата „Новичок“. Така руснаците намекнаха, че те научават от англичаните конкретния вид на отровата. Досега от британска страна няма потвърждение, че са провеждани контакти с Москва по темата или че наистина е уптребен точно химикалът А-234.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!