Борис Джонсън

Британският премиер Борис Джонсън има планове за системата за социални грижи в страната. Мнозина осе опасяват, че иска да плати за това, като повиши данъците в явно нарушение на предизборните си обещания.

Джонсън иска да повиши осигурителните вноски, плащани от около 25 млн. работещи, за да субсидира грижата за пенсионери, включително богати пенсионери според британските медии.

Подобно на много други западни лидери, Джонсън е изправен пред искания да харчи повече за социално подпомагане, въпреки че държавните заеми са се увеличили до 14,2% от икономическата производителност – ниво, което за последно е било наблюдавано в края на Втората световна война.

За британския премиер поправянето на социалните грижи „веднъж завинаги“ предлага възможен начин за разширяване на вътрешното му наследство.

Въпреки че Джонсън спечели най-голямото консервативно мнозинство след Маргарет Тачър, мнозина от депутатите на партията се притесняват, че правителството му няма както мащабен план за реформа във Великобритания, така и талант да го осъществи.

Въпреки че следващите редовни парламентарни избори ще са чак през 2024 г., много консерватори смятат, че повишаването на данъците ще навреди на позицията им като партия с ниско данъчно облагане.

„Увеличението на данъците показва, че министрите все повече осъзнават, че страната не може да живее с въображаеми пари. Това поне трябва да бъде приветствано“, подчерта Уилям Хейг, бивш лидер на Консервативната партия.

Кабинетът на Джонсън и финансовото министерство многократно отказаха да дадат подробности за плановете за финансиране, но британските медии информираха, че премиерът иска да увеличи осигурителната вноска, плащана от работещи хора и работодатели.

Мнозина консервативни депутати се притесняват, че това ще навреди на по-младите работници с ниски доходи и ще наруши обещанието му от изборите през 2019 г. да не вдига осигуровките.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!