Борис Джонсън
на снимката: Борис Джонсън

Премиерът на Великобритания Борис Джонсън внесе официално предложение за свикване на предсрочни парламентарни избори в страната.

Това се случи само часове, след като депутатите в Камарата на общините гласуваха текст за блокиране на Брекзит без сделка, който бе подкрепен и от 21 народни представители от Консервативната партия. Впоследствие те бяха изключени от редиците ѝ.

Според дневния ред на Камарата на общините за деня, законопроектът за оттегляне от Европейския съюз, внесен от Хилари Бен, имащ за цел да предотврати Великобритания да напусне ЕС без сделка, ще бъде обсъден и гласуван към 22:00ч. българско време в сряда.

Веднага след приключването на процедурата по гласуване на законопроекта британските депутати ще обсъдят дали трябва да се проведат предсрочни парламентарни избори.
Във вторник Борис Джонсън обяви, че ще свика извънредни избори, ако законопроектът на Хилари Бен премине през Камарата на общините, заявявайки, че това законодателството ще го принуди „да моли“ Брюксел за сделка.

„Лидерът на опозицията проси избори от две години. Той има тълпи от поддръжници навън, които искат избори. Аз не искам избори, но ако членовете на парламента гласуват в сряда за спиране на преговорите или за поредно безсмислено отлагане на датата на Брекзит, вероятно с години, тогава единственият начин да решим това е насрочване на извънредни избори.“

 Джереми Корбин отговори, че няма нищо против предсрочни избори, но първо трябвало да бъде предотвратен Брекзит без сделка.

 За да се проведат предсрочни общи избори, Борис Джонсън ще се нуждае от подкрепата на две трети от депутатите. Това означава, че премиерът трябва да бъде подкрепен от 434 депутати от общо 650 и като се има предвид поражение на Джонсън във вторник, неговото предложение за извънредни общи избори вероятно също ще претърпи провал.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!