Британският премиер Борис Джонсън каза на френския президент Еманюел Макрон, че иска сделка за Брекзит, допълвайки, че бил „мощно насърчен“ от разговора си с германския канцлер Ангела Меркел.

„Искам да стане абсолютно ясно… Искам сделка – каза Джонсън – Мисля, че можем да постигнем сделка и то добра сделка.“

Още преди срещата с британският премиер президентът на Франция Еманюел Макрон отхвърли исканията на Джонсън за нова сделка за Брекзит, както преди това направи и германската канцлерка Ангела Меркел.

„Предоговарянето на сделката с Великобритания, според условията, предложени напоследък от британците, не са реално съществуващ вариант. Мисля, че председателят Туск го казва достатъчно ясно“, каза Макрон пред репортери в Париж.

Борис Джонсън написа в писмо искания, сред които основното беше, да се премахне предпазната мярка (backstop) в договора, която предвижда Северна Ирландия да продължи да се подчинява на законите на ЕС в сфери като безопасността на храните, ако иска да продължи да има свободно преминаване без контролен режим през границата с Република Ирландия.

Макрон каза, че премахването на предпазната мярка е било обсъждано преди подписването на споразумението между Брюксел и Лондон и е било решено, че това „не е добър метод“. По думите му излизането на Великобритания от ЕС без сделка, ще бъде по вина на Лондон.

„Първо, британският народ гласува за излизане. Второ, британското правителство имаше възможността до последния момент да отмени действието на Член 50“, каза Макрон.

Според френския президент, идеята за референдум през 2016 г. е била лоша, защото правителството в Лондон е поискало от хората да изберат членство в ЕС или не „по един опростен начин, без да им кажат как ще стане това“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!