Брекзит, правила
На снимката: премиерът на Великобритания Борис Джонсън

Новият британски премиер Борис Джонсън обеща в първата си реч след поемането на поста, че Великобритания ще напусне при всички положение Европейския съюз на 31 октомври. Станаха известни и първите министри в новия кабинет.

„Възнамеряваме да изпълним многократните обещания на парламента пред народа и да излезем от ЕС на 31 октомври без всякакви „ако“ или „но“, каза новият премиер на прага на своята резиденция на „Даунинг стрийт“ №10.

Джонсън също така посочи, че е необходимо да бъде сключено ново споразумение с Брюксел за условията на Брекзит. Той е убеден, че в хода на преговорите с европейските лидери ще успее да договори „ново по-добро споразумение за Брекзит“.

Тереза Мей официално напусна поста министър-председател на Великобритания след като връчи оставката си на кралица Елизабет II. Тя беше приета на аудиенция в Бъкингамския дворец, за да обяви официално решението си.

„Достопочтени членове на парламента, Тереза Мей получи аудиенция при кралицата и подаде молба за оставка от поста министър-председател и първи лорд на хазната, която Нейно Величество прие с удовлетворение“, се казва в съобщение на Бъкингамския дворец.

Мей отиде на срещата с кралицата, след като приключи своята прощална реч в качеството си на британски премиер. Предаването на властта във Великобритания се осъществява в максимално кратки срокове. Обединеното кралство остава без премиер за около час.

След Мей кралицата се срещна с нейния наследник Борис Джонсън, който победи в надпреварата за поста на лидер на Консервативната партия. На него кралицата  поръча да състави новото правителство, след което той официално стана министър-председател.

Британският премиер предложи Саджид Джавид за нов министър на финансите. Той ще замени на този пост Филип Хамънд, който подаде оставка преди встъпването в длъжност на Джонсън като премиер.

Доминик Рааб е изборът на Борис Джонсън за министър на външните работи на Великобритания и е назначен за първи държавен секретар. Рааб ще е най-старши от всички държавни секретари.

Бившият секретар по международното развитие, Прити Пател, на 47 г., е пламенен брекситър, който подкрепи Борис Джонсън в конкурса за лидерство, описвайки го като единствения човек, който може да спаси Брекзит и торите. Тя е номинирана за министър на вътрешните работи.

Пател твърди, че би било в най-добрия интерес на ЕС да възобнови преговорите, като начин да се осигури някой от така наречените „законопроекти за развод от £ 39 млрд“. Тя подаде оставка от кабинета през ноември 2017 г. Омъжена е с един син.

Стивън Баркли остава главен министър по Брекзит.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!