На снимката: Джулиън Смит /снимка: breakingnews.ie/

Британският премиер Борис Джонсън започна промени в кабинета си, като в четвъртък уволни министъра си за Северна Ирландия, въпреки ролята му за възстановяване на делегираното правителство в Белфаст. Джулиън Смит стана изненадващо жертва на първата промяна в кабинета на лидера на консерваторите след победата му на общите избори през декември и след като Великобритания напусна Европейския съюз на 31 януари.

Смит беше широко похвален за убеждаване на конкурентните партии в Северна Ирландия да се върнат в правителството за споделяне на властта миналия месец, три години след като парламентът се срина заради енергиен скандал.

В „Таймс“ обаче се твърди, че Джонсън се е „заслепил“ от сделката, тъй като включва разследване на предполагаеми престъпления от британски войници по време на десетилетия на сектантско насилие.

Смит обяви оттеглянето си от поста в „Туитър“, заявявайки, че за него е било „най-голямата привилегия“ за заема поста и че е „изключително благодарен“ на Джонсън, че му е дал този шанс. Външният министър на Ирландия Саймън Ковъни отговори бързо, като го похвали за работата му „във време на истинско предизвикателство и риск“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!