Борислав Сарафов
На снимката: Борислав Сарафов

Главният прокурор Иван Гешев и двама от членовете на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) Светлана Бошнакова и Йордан Стоев предлагат Борислав Сарафов за втори мандат като директор на Националната следствена служба (НСлС), съобщиха от прокуратурата.

Борислав Сарафов е заместник главен прокурор от 2013 г.. Той е назначен за директор на Националната следствена служба през 2017 г. Сарафов има над 26-годишен юридически стаж в съдебната система, като целият му професионален път е бил в прокуратурата и следствието, където е преминал през всички нива.

В мотивите към предложената кандидатура на Сарафов се посочва, че той има богат и дългогодишен управленски опит като административен ръководител. „Това е безспорна гаранция за неговите административни и ръководни умения. С организационните си способности и умения, проявени като административен ръководител, е показал, че може отлично да анализира състоянието, проблемите и нуждите на Националната следствена служба“, пише в предложението. Също така се отбеляза, че НСлС има значителен напредък и развитие по линия на постигнати резултати по разследвания и в организационно отношение в последните пет години, под ръководството на Сарафов.

Кандидатура за директор на НСлС може да предложи и министърът на правосъдието. Днес, по повод предстоящия избор, от Министерството на правосъдието организират брифинг. Кандидатите за директор трябва да бъдат избрани с не по-малко от осем гласа от членовете на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Процедурата за избор на директор беше отворена на 21 септември. Сегашният мандат на Борислав Сарафов изтича на 18 декември. По време на заседание на Прокурорската колегия главният прокурор Иван Гешев изрази надежда, че избор за шеф на НСлС ще бъде осъществен и че ВСС ще може да упражнява правомощията си в пълен обем, независимо от това какво ще е решението на Конституционния съд по повод мандата на Инспектората към ВСС. Според Гешев това решение ще касае и работата на ВСС.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук