Борислав Сарафов
На снимката: Борислав Сарафов

Борислав Сарафов ще встъпи официално в длъжност директор на Национална следствена служба (НСлС) и заместник на главния прокурор по разследването.

На церемонията в Съдебната палата бяха поканени представители на институциите и други официални гости.

„Борислав Сарафов ще има пълната ми подкрепа да осъществи промени в състава на Националната следствена служба“, каза главният прокурор Сотир Цацаров.

„Благодаря на досегашното ръководство на Националното следствие. Именно под ръководството на Борислав Сарафов службата ще следва да продължи и да положи още и още усилия. Службата ще трябва да докаже необходимостта от себе си и своето значение, а то не е малко. Ръководството на прокуратурата има амбицията да увеличи още до края на тази година натоварването на прокуратурата, добави Цацаров. Новият директор ще има пълната подкрепа на главния прокурор, както и да осъществи промени в състава на службата. Препоръчвам му едно от първите му действия да бъде свикването на общо събрание на всички следователи на службата. След като чуе колегите си, да пристъпи към действия в съответствие с нуждите и най-належащата необходимост“, каза още главният прокурор.

„Надявам се НСлС да заеме достойно място сред институциите в нашата страна. Разчитам на колегите, тъй като с това не мога да се справя сам. Може да разчитате на институционална подкрепа“, заяви при встъпването си в длъжност като директор на НСлС Борислав Сарафов.

Подкрепете службата. Тя не трябва да бъде в началото, а не в страни от прокуратурата. Пожелавам ви здрави нерви, каза Сотир Цацаров, връчвайки на Сарафов сертификата за встъпване в длъжност. /БГНЕ

Припомняме, че на 6 декември 2017 г. Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет избра с пълно мнозинство Борислав Сарафов за директор на Националната следствена служба.

Той беше и единствен участник в процедурата, а кандидатурата му бе предложена от членовете на Прокурорската колегия Евгени Диков, Пламена Цветанова, Пламен Найденов, Даниела Машева и главния прокурор Сотир Цацаров.

Сарафов е единствен кандидат за директор на Националната следствена служба, като изборът е насрочен за тази сряда. От становището на комисията по професионална етика, изготвено във връзка с процедурата, става известно, че през март Инспекторатът към Висшия съдебен съвет (ИВСС) се е самосезирал по медийни публикации за твърдени нарушения, извършени от зам. главния прокурор.

Срещу Сарафов имаше два сигнала – от следовател от Националната следствена служба, и от полицайки от ГДБОП.

Припомняме, че на 5 декември прокурорската колегия към ВСС отказа да образува дисциплинарна проверка срещу настоящия заместник главен прокурор Борислав Сарафов.

Най-вероятно решението на прокурорската колегия е свързано със сблъсъка на Сарафов със следователите от Националната следствена служба, работили по разследването за жп катастрофата в Хитрино. Тогава следователят Страхил Каменички заведе гражданско и наказателно дело срещу Сарафов за обида, но съдът отказа да го разглежда.

Една година по-рано разследваща полицайка от ГДБОП се оплака от упражнен от Сарафов натиск от делото за данъчни престъпления, водено срещу собствениците на строителната фирма „Агромах“, но случаят приключи без последствия за дясната ръка на Цацаров.

В началото на май 2017 г. проверката на ИВСС приключва със заключение, че Сарафов е накърнил престижа на съдебната власт и не е изпълнил служебните си задължения.

ИВСС взима решение да внесе в прокурорската колегия на ВСС предложение за образуване на дисциплинарно производство срещу заместника на Сотир Цацаров. След като предложението престоява месец и половина в съдебния съвет, то влиза в дневния ред на прокурорската колегия на съвета.

Името на Сарафов обаче не се посочва никъде. Точката е оформена като „предложение от Инспектората към ВСС за образуване на дисциплинарно производство за налагане на дисциплинарно наказание, класифицирано с гриф „за служебно ползване“.

Прокурорската колегия взима решение да върне предложението на ИВСС с искане да разсекрети преписката. След три седмици, на 19 юли, съдебният инспекторат отново връща предложението за дисциплинарно производство срещу Сарафов с уточнението, че няма как да го разсекрети.

ВСС се произнася по случая чак в началото на септември, като отказва да образува производство срещу заместника на Сотир Цацаров. Какви са мотивите за това не е ясно.

Сарафов от днес ще оглави следователите от НСлС, които през февруари се оплакаха от недопустим натиск от него по делото за експлозията в гара Хитрино. Директорът на националното следствие е със статут на заместник главен прокурор по разследването и има петгодишен мандат.

ПРОФЕСИОНАЛНО РАЗВИТИЕ НА БОРИСЛАВ САРАФОВ

Сарафов е с над 22 години стаж в съдебната система. От тях 21 години е работил в органите на съдебната власт като следовател и прокурор.

Професионалната му кариера започва като стажант – съдия в Софийски градски съд. В периода ноември 1994 г. – януари 1996 г. е инспектор в Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ към Министерство на правосъдието, след което до 18.02.2001 г. е следовател в Окръжен следствен отдел – София.

От 19.02.2001 г. до 31.05.2001 г. е заместник районен прокурор в Районна прокуратура – Сливница. Бил е прокурор в Окръжна прокуратура – София от 01.06.2001 г. до 05.11.2016 г., като в периода 06.11.2006 г. – 01.03.2007 г. е командирован във Върховна административна прокуратура, след което до 17.12.2009 г. е командирован във Върховна касационна прокуратура.

От 17.12.2009 г. до 22.12.2010 г. е заместник-административен ръководител, заместник апелативен прокурор на Апелативна прокуратура – София, командирован във ВКП. От 30.06.2011 г. до 17.01.2013 г. е административен ръководител на Апелативна специализирана прокуратура.

От 18.01.2013 г. до настоящия момент Борислав Сарафов е заместник на главния прокурор при Върховна касационна прокуратура.

Награждаван е през 2002 г. от ВСС със служебна благодарност и грамота за високи професионални и нравствени качества и три пъти от главния прокурор на Република България съответно през 2009 г., 2012 г. и 2014 г.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук