Бойко Борисов
Бойко Борисов Снимка: архив

Ние сме се съобразили с избора на българските граждани. С над 11% да излезеш и да върнеш мандата – нито ни отива, нито е честно, нито е държавнически. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред журналисти, след като кандидатът за премиер на партията Росен Желязков прие първия мандат от президента Румен Радев и му го върна веднага изпълнен с проектокабинет.

Ще дам сценарии – виждате правителство на ГЕРБ, с министри, които в служебното правителство се справят добре. Това е правителство, което може да сподели отговорност и това е изцяло правителство, в което ГЕРБ-СДС носи отговорност. Министрите на ГЕРБ са тези, които са били водачи в районите и категорично са победили преките си избиратели, каза още Борисов.

Ако правителството мине с някой трик – някой не дойде, някой ни подкрепи, не като партия, като мнозинство, което да изпълнява нашата програма – правителството ще има много кратък живот. Ние ще излезем от него. Много важна цел е да се приеме бюджета, ПВУ, ако има правителство можем да придвижим влизането ни в еврозоната. След това спокойно можем да отидем на избори, утчони Бориосв.

Георги Гвоздейков се справя добре. Калин Стоянов е министър, когото с Кирил Петков съгласувахме. Той е единственият министър, при който няма обжалване на изборите, добави още той.

Пред България има три пътя – първият е на нормализация на политическия живот. Вторият е политическа рецесия, в която сме в момента. Това е изтезание на демокрацията. Третият път е политическата регресия. Много ясно поемаме политическата отговорност с лицата в кабинета. Това са водещите политици на ГЕРБ, хора, които веднага ще влязат и ще започнат да решават проблемите, заяви номинираният за премиер Росен Желязков.

Той посочи, че най-важното е стабилизирането на публичните финанси и неотклонност в нашата европейска перспектива. „Избори, когато влезем дали с вот на доверие, или с оставка, трябва да бъдат в подходящия период, това няма да е зимният период“, каза Желязков.

Кандидат-премиерът обясни, че предстои да представят своите приоритети за този хоризонт на управление. В сряда ще влезем в НС за получаване на вот на доверие, каза той.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деняПо темата
Борисов: Ние днес постъпваме отговорно, отворени сме за диалог

„Ние не говорим за четиригодишен мандат, а за конкретни политики“, уточни Желязков. „Приемам моята номинация с високо чувство на отговорност“, подчерта той.

Изпълнението на стабилизацията на фискалния модел, нормализирането на публичните финанси, и най-вече приоритетите, свързани с работата на Народното събрание – ясна законодателна програма, срокове, които могат да обединят мнозинство по приоритети на страната, са сред основните ангажименти, заявени пред медиите от Желязков.

Той подчерта силната евроатлантическа ориентираност на предлаганото от първата политическа сила правителство. Желязков посочи, че „избори през зимата няма да има“.

От изявленията на Борисов и Желязков стана ясно, че кабинетът на ГЕРБ-СДС има ограничен хоризонт с няколко приоритета – приемане на бюджета, Планът за възстановяване и развитие, придвижване към еврозоната.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук