Нинова и Борисов

Задочен спор и обвинения в социалните мрежи се заформиха между лидера на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов и председателя на БСП Корнелия Нинова по най-актуалната тема в момента – изпращането на оръжие за Украйна. 

България неофициално изнася оръжие за Украйна от февруари насам. Това обяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по време на посещение в град Шипка.

„Изнасяме в пъти повече оръжие от февруари насам. Оръжейните заводи работят на макс точно продукцията, която се използва в Украйна“. Това не е тайна. Неслучайно от БСП мълчат, с техния подпис става. Това е двуличието им и те трябва да си вървят“, заяви експремиерът.

Брифингът излъчван в официалния профил на Борисов във Фейсбук. По думите на Борисов има мнозинство в българския парламент, което може да вземе решение за изпращане на военна помощ за Киев.

Още на 21 април Борисов изрази убедеността си, че България изнася оръжие за Украйна.

„Ние не сме против това, против сме, че в парламента са двулични. След нападението на Путин в Украйна, това е единственият начин това да се спре.“

Тогава Борисов отбеляза, че с гласовете на ГЕРБ, ДБ, ПП, ДПС решението за изпращане на оръжие за Украйна може да бъде прието в парламента. „Явно не го вкарват, защото не им изнася“, подчерта бившият премиер.

Нинова: България не изнася оръжие нито за Украйна, нито за Русия

Председателят на БСП Корнелия Нинова реагира веднага и обвини Борисов в лъжа.

България не изнася оръжие нито за Украйна, нито за Русия. Ако изнасяше, едва ли сега натискът върху правителството от външни сили щеше да е толкова голям. Едва ли външният министър на Украйна щеше да стои два дни в парламента и да чака решение за износ на оръжия. И как точно се изнася оръжие неофициално? Това да не са ти пуканки, заяви тя.

Тя акцентира, че аводите работят, но не за Русия или Украйна.

Нали си голям международник. Иди кажи на правителствата на Германия, Великобритания, Италия, Испания, Алжир, Индия и още над 50 държави, че няма да продаваме на техните армии. Кажи им: докато аз управлявах ви продавахме, но сега няма, защото не съм аз на власт. Или предложи да затворим заводите и да ликвидираме тази индустрия. И къде видя товарителници за Украйна? За другите може да е простено да говорят глупости, но ти си бил министър-председател. Би трябвало да знаеш що е то сертификат за краен потребител, заяви Нинова.

Тя разкритикува факта, че дори на най-светлите християнски празници, първите мъже в държавата „не спряха да говорят само за оръжия“ По думите й много по-важни са теми като цени, инфлация, доходи, бедност, данъци и акцизи.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук