140 гимназии в страната получиха общо 624 млн. лв. по ОП „Региони в растеж” за подобряване на образователната инфраструктура.

„Българинът на две места свежда глава от уважение – в църквата и в училищата. Затова ние влагаме доста усилия за ремонта на църквите и детските градини и училищата“, каза премиерът Бойко Борисов на церемонията в Министерския съвет.

Той подчерта, че през настоящия мандат, основен приоритет е образованието.

„Такива пари никога не са давани”, отбеляза премиерът, изтъквайки значението на европейската солидарност.

По думите му, вложените европейски пари за образователната система ще дадат резултат след 10 години:

Премиерът каза още, че 3 хиляди деца, които не са посещавали училище, са издирени от специално създадените съвместни екипи от представители на общините и на социалното, здравното и образователното министерства до 15 септември и са върнати в образователната система.

„Издириха ги, намериха ги. Представете си три хиляди, това е една средна община сигурно. Всичко това да остане неграмотно и след това да станат престъпници или да останат безработни. Считаме, че като сме ги завели, сме си свършили работата, но това ежедневно трябва да се следи”, допълни Борисов.

Той е оптимист, че догодина ще могат да се увеличат заплатите не само на учителите, но и в другите сектори.

От думите на регионалният министър Николай Нанков стана ясно, че от раздадените 624 млн. лв., 160 млн. лв. ще бъдат заделени за професионалните гимназии, за спортната инфраструктура в учебните заведения.

416 са учебните заведения, които попадат в обхвата на програмата.

13 са висшите учебни заведения. Общо се обхващат 255 хиляди деца.

Нанков изтъкна, че на всяко едно от децата на училищната скамейка и до скамейката в академичното заведение се падат по 2 450 лв. инвестиция от европейската солидарност.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук