Бойко Борисов
Бойко Борисов - премиер на България

Членството на Северна Македония в Европейския съюз е важно, но не може това да се случва за наша сметка, прекроявайки историята.

Това каза премиерът Бойко Борисов в изявление след проведената при президента консултативна среща.

„Съвместната комисия свърши много. Досега са направили седем срещи. Има доста неща, за които преди няколко години никой не е мислил, че е възможно да постигнем съгласие. Нека приемем, че сме братски народи. Нека тази убийствена война от страна на Скопие не продължава, защото ние нямаме по-близък народ и хора. Да ги спрем Северна Македония по пътя й към ЕС след това би било записано в историята, че след като всички 27 страни са ги подкрепили, точно България ги е спряла”, каза премиерът.

Той припомни, че Западните Балкани бяха във фокуса на българското председателство на Съвета на ЕС.

„Искаме и Албания да върви заедно с преговорите за Северна Македония. Никога не сме си поставяли и не сме казвали, че безусловно подкрепяме влизането им в ЕС. Ние имаме 71 инструмента, след това, мисля, че толкова са преговорните глави. Нека спрат да си играят с историята и миналото и да се концентрират върху бъдещето. Разбира се, това бъдеще пряко ни интересува”, каза още премиерът.

И добави, че с „Обединени патриоти“ имат единомислие по този въпрос.

От своя страна вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов заяви:

„Надявам се, че това, което ще направим ще бъде много ясен сигнал за управляващите в Скопие, че времето на тупането на топката е приключило. Ние не може безусловно да подкрепим Македония и трябва да заложим много ясни условия“.

Каракачанов също каза, че най-добрият вариант е да няма разделяне на Албания и Македония.

Очаквайте подробности!

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!