Бойко Борисов
на снимката: Българският премиер Бойко Борисов

Държавата никога не е била в по-добра кондиция. Приходите в бюджета нарастват на над 4,5 млрд. лева, заяви премиерът Бойко Борисов преди началото на правителственото заседание.

„Тези, които са срещу сегашното управление, на практика са срещу устойчивото развитие и икономиката на България. Цифрите говорят”, добави Борисов.

И добави:

„Поехме ангажимент БВП да достигне 110 млрд. до края на мандата. Още за 2019 г. разчетите показват, че той ще възлезе на 116 млрд., а до края на мандата на 133 млрд. Безработицата е 4.8%, при условие, че има липса на желаещи“.

Борисов коментира, че външният дълг на страната ни е третият най-нисък в ЕС от 22.5% БВП през 2018 г. и ще спадне на 17.7% в края на мандата. Тогава ще стане най-ниският външен дълг.

„Както обещахме увеличаваме минималната работна заплата, тя ще бъде 560 лева, а през 2021 година-650 лева. Благодарение на по-добрата събираемост на приходните агенции, МВР, прокуратурата, борбата с контрабандата и олигархията, източването на ДДС имаме с 5 млрд. повече са приходите в бюджета. Позволяваме си в новия бюджет да има ръст навсякъде“, обясни премиерът.

Той подчерта, че догодина заплатите на бюджетни служители нарастват с 10%, а на учителите с 20%.

„За здравеопазване залагаме с над 500 млн. повече, за образование – над половин милиард повече, помощите за отопление се увеличават с 50%. За хората с увреждания даваме 150 млн. повече“, отчете Борисов.

Премиерът добави, че изпълняваме и ангажиментите си към НАТО, а именно да повишаваме разходите за отбрана до 2% от БВП до 2024 г., като за 2019 г. разходите за отбрана са 1.58% от БВП и това ще даде възможност да се повишат отбранителните способности на въоръжените сили като са гарантирани средства и за трите проекта на армията – самолети, кораби и бойна техника за сухопътните войски.

„Приоритетно ще даваме пари за развитие на уличната мрежа и общинските пътища. Над половин милиард повече за общините и предимно за Северна България като ръста на изравнителната субсидия е над 114% за северозападна България, без да подменяме данъчната политика“, подчерта премиерът.

На извънредно заседание Министерският съвет ще гласува проектобюджетите за догодина.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!