Бойко Борисов
на снимката: Министър-председателят Бойко Борисов

Премиерът Бойко Борисов изпрати писмо до премиерите на Румъния, Полша, Литва, Унгария и Испания.

В него министър-председателят им благодари за подкрепата и сътрудничеството по време на преговорния процес по пакета „Мобилност I“.

Борисов благодари за постигнатите обнадеждаващи резултати от гласуването на 10 януари, по време на което два от трите доклада по пакета бяха отхвърлени в Комисията по транспорт и туризъм в Европейския парламент.

Борисов съжалява, че първоначалните цели на Пакет „Мобилност“ са потънали в хода на дискусиите и национални интереси са надделели над общия европейски подход.

Според българския премиер подобни правила не отговарят на социалния дневен ред на Европейския съюз, имат негативно въздействие върху целите по отношение на околната среда и ще oщетят европейската икономика като цяло.

Премиерът смята, че в края на европейския цикъл ще бъде трудно да се постигне балансирано решение по пакета.

По думите му, в момента дебатите относно пакет „Мобилност I“ са на кръстопът и все още има шанс да се избегне фрагментацията на единния европейски пазар и да се затвърди разбирането, че „Европа на две скорости“ не е решение.

„Въпросите на автомобилния транспорт са прекалено важни за европейската икономика, за да бъдат решавани по спешност“, пише още министър-председателят.

В понеделник транспортният министър Росен Желязков ще се срещне в Брюксел с председателя на Европейския парламент Антонио Таяни.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!