Бойко Борисов
на снимката: премиерът Бойко Борисов

Никой от европейските лидери не очаква нормализиране на обстановката до месец март. Предстоят още няколко месеца рестрикции на целия континент, писа в профила си във „Фейсбук“ българският министър-председател Бойко Борисов.

„Резултатите са добри, но по нищо не показват, че трябва да сме оптимистични, че пандемията в България ще приключи за Коледа. Коледа и Нова година трябва да се празнуват в тесен семеен кръг, без масово събиране на хора“, препоръча премиерът от Брюксел.

С много усилия се намериха компромисни варианти и европейските икономики и социални системи ще бъдат подпомогнати. Оптимист съм, защото Европейският съюз винаги намира правилните решения. Това заяви министър-председателят Бойко Борсов в Брюксел, където европейските държавни и правителствени ръководители постигнаха съгласие по отношение на Многогодишната финансова рамка и спасителния пакет „Следващо поколение“.

Премиерът подчерта значението на подкрепата за страните от ЕС с оглед на продължаващата пандемия от COVID-19, която се отразява изключително негативно на финансовите и икономическите показатели и води до спад на БВП на държавите. Борисов посочи, че за излизане от кризата в момента никой не говори, а различните експерти очакват подобрение в месеците след средата на следващата година и то при положение, че има висок процент ваксиниране.

По отношение на ситуацията в България министър-председателят изтъкна, че внимателно се следи баланса относно мерките и натиска върху болниците. Борисов посочи още, че е от голямо значение и броят на оздравелите, които вече са над 3000 дневно.

„Трябва да сме много умерени“, заяви министър-председателят. По думите на Борисов за тази седмица резултатите са добри, но не показват, че трябва да сме много оптимистични, че пандемията ще приключи за Коледа.

Министър-председателят Бойко Борисов изрази специално благодарност към председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен за усилията на ЕК за осигуряването на ваксини за ЕС. Премиерът потвърди, че страната ни е създала необходимата логистика и организация, за да приеме първата доставка. Борисов изтъкна също, че е добре да бъдат намерени общи позиции и по отношение на антигенните тестове, които могат да бъдат в услуга на движението на хората и туризма.

Изменението на климата беше друга ключова тема, която премиерът Борисов открои от дискусиите на европейските лидери. Министър-председателят отбеляза постигнатия компромис по отношение на тавана на вредните емисии за целия ЕС – през 2030 година да са с 55% по-малко спрямо 1990 година.

„Това дава възможност на държави като България да се помогне повече“, подчерта Борисов. Премиерът посочи още, че компромиси за движение напред са постигнати и за газа и ядрената енергия.

По повод външните отношения премиерът Борисов изтъкна партньорството на ЕС със САЩ и огромните надежди, които се възлагат към новата администрация, особено в сферите сигурност, НАТО и връщането в споразумението за климата. По темата за Източното Средиземноморие Борисов посочи, че България като член на ЕС подкрепя приятелските държави Гърция и Кипър.

„Оттук насетне настояваме да се намерят дипломатически решения с Анкара“, заяви премиерът.

Той акцентира върху огромните усилия на Германското председателство да се намери компромис.

„Да, санкции има срещу физически лица, фирми. Но следващите три месеца отново остава вратата отворена“, заяви Борисов.

Министър-председателят добави, че е предложил на следващия Европейски съвет да бъде поканен и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Ето как премиерът обобщи резултатите от срещата на върха в своето съобщение във „Фейсбук“:

➡️ЕС винаги намира правилните решения. На Европейския съвет се договорихме за новия бюджет на Съюза за следващите седем години. С много компромиси успяхме да се споразумеем.
➡️Никой от европейските лидери не очаква нормализиране на обстановката до месец март. Предстоят още няколко месеца рестрикции на целия континент. Ваксините са изключително важни за справяне с пандемията. В България сме готови да ги посрещнем, имаме и необходимите фризери за съхранението им.
➡️Много гъвкаво и внимателно в България трябва да следим мерките, да внимаваме в баланса за натиска върху болниците. Радостна е новина, че всеки ден над 3 000 човека оздравяват. Това е оптимизъм, но трябва да сме много умерени.
➡️Очаквам да се намери споразумение по Брекзит, но до този момент договор няма. Надявам се, че колегата Борис Джонсън да бъде максимално бърз и гъвкав, за да имаме споразумение.
➡️На Европейския съвет се споразумяхме до 2030 г. вредните емисии в ЕС да бъдат намалени с 55 % спрямо 1990 г. Това ще даде възможност да се подпомогнат държави като нас, които имаме наследство във въглищата. Вече работим по изготвянето на план със специални инструменти.
➡️Във връзка със ситуацията в Източното Средиземноморие ние подкрепихме Гърция и Кипър. Настоявам да се намерят дипломатически решения с Турция. Осъждам нарушаването на договорите и споразуменията, както и нападките над водещи политици.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!