Бойко Борисов
Бойко Борисов

След като стана ясно, че практически никоя от парламентарно представените партии няма да подкрепи ГЕРБ за съставяне на правителство, въпреки че са първа политическа сила в 48-я парламент и имат най-много депутати, лидерът на партията Бойко Борисов изненадващо се появи в бТВ и съобщи, че желае да се сформира правителство около лидера на „Български възход“ Стефан Янев .По този начин Борисов изключва напълно възможността отново да бъде премиер. Освен това, предложението му почти сигурно ще получи подкрепа от БСП и ДПС.

„Ние можем да направим правителство с първия мандат. То няма да е устойчиво и няма да предизвика спокойствието, което желаем и напрежението ще продължи да расте“, заяви лидерът на ГЕРБ.

Борисов коментира, че ако се стигне до трети мандат, най-лесно ще е да се даде на „Български възход“. Според него правителството, което се прави, ще е с кратък мандат.

„Това правителство, което ще се прави, за съжаление, ще е с кратък мандат. Шефовете на комисии да станат министри за по 5 месеца, да изпълнят тези точки и тогава да отидем на избори“, каза още Борисов.

Припомняме, че Стефан Янев беше служебен министър-председател в двете последователни служебни правителства, назначени от президента Румен Радев миналата година от април до декември. После за кратко беше министър на отбраната в правителството на Кирил Петков, докато не започна войната в Украйна, и беше освободен, заради спорните си изказвания по темата. На последните избори участва с новосформираната от него партия „Български възход“, с която успя да събере 4,63% от вота.

ГЕРБ иска оставката на енергийния министър

Бойко Борисов заяви, че иска оставката на служебния енергиен министър Росен Христов.

„Аз съм му доста ядосан – работата на служебното правителство е да прави избори, а не оценка. Има ДАНС, ГДБОП, прокуратура, които ще разследват. Защо той напада някои от нашите евентуални партньори „Продължаваме промяната“? Аз ги защитавам, защото съм принципен. Служебният министър има една функция по Конституция – да си гледа работата и да прави честни избори, а вчера Христов извърши политически акт – атака срещу ПП. Христов вчера каза чудовищни неща, надявам се Кирил и Асен да му отговорят. Дали както Гроздан Караджов и Сашо Кеша е виновен. Христов твърди, че Кирил Петков е купувал природен газ с 30% по-скъпо и не е направил нищо, за да има устойчиви дългосрочни договори. Аз не вярвам на този министър, дали го казвам иронично, хората да си преценят“, допълни Борисов.

„Какво е в моята душа е без значение. Всички ме питат защо съм толкова добронамерен. Защото ме интересува как хората ще изкарат зимата, която ще е много тежка“, отговори Борисов дали е простил на Асен Василев и Кирил Петков за ареста му. И обясни, че е готов да се срещне с тях.

Той обясни, че няма да е премиер, въпреки, че може да ръководи „най-добре от всички“. ГЕРБ обаче били готови със състав на кабинета.

„Заставаме на един лист по 30-40 точки и тогава казваме в мандата – дали е на ГЕРБ, ПП, „Да, България“ или БСП. Даваме 20 министри, като съставът може да са без политически лица, но те трябва да изпълняват точките, които са се разбрали контактните групи“, обясни лидерът на ГЕРБ.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук