Руският премиер Дмитрий Медведев се срещна с българския си колега Бойко Борисов в кулоарите на първия Каспийски икономически форум в Туркменистан. Той го покани да обсъдят възможностите, които се отварят пред двете страни от съчетаването на потенциала на Черноморския и Каспийския региони.

„Посещението ви тук в Каспийския регион е доказателство за това, което вие и аз казахме днес, че можете да опитате да комбинирате както черноморското, така и каспийското измерение, особено ако то носи дивиденти за държавите и народите ни. Затова нека поговорим за това и някои други въпроси „, каза руският премиер в началото на срещата с Борисов.

Медведев отбеляза, че от посещението му в България през март е минало малко време, но той изрази увереност, че срещата им тогава е дала тласък на двустранното сътрудничество.

От своя страна ръководителят на българското правителство изрази мнение, че участието на Медведев в Каспийския икономически форум гарантира успеха на това събитие.

„Този регион има огромни възможности, а България се намира от другата страна на Черно море и е като вход за Европейския континент. Обикновено обсъждаме темата за газа, но имайте предвид, че търговските отношения, железопътният транспорт, автомобилния транспорт, морският транспорт, тези центрове, които съществуват както в България, така и в Русия, северно от този регион, предполагат огромни възможности „, каза той.

Борисов каза още, че България води политика, която е насочена към гарантирането на енергийната сигурност, както за страната ни, така и за ЕС.

„На срещата заявих, че диверсификацията е важен елемент за гарантирането на сигурността на газовите доставки в ЕС. България работи активно по проектите за газови връзки със съседните страни. Запознах Медведев със сериозната работа на българското правителство във връзка с осъществяването на проекта за газоразпределителния център „Балкан“, каза още Борисов.

На срещата беше обсъдена също възможността за реализация на проекта АЕЦ ”Белене” при поставените от българската страна условия. Според премиера Борисов, в региона ще възникне необходимост от производствени мощности, които да генерират чиста електроенергия на достъпни цени, отитайки вее по-амбициозните цели за намаляване нивата на вредни емисии във всички сектори на икономиката.

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!