Премиерът Бойко Борисов и лидерът на БСП Корнелия Нинова влязоха в напрегнат дебат по време на парламентарния контрол в парламента.

Какво е мнението на правителството за бъдещето на България в Шенген?” отправи въпрос към премиера Корнелия Нинова.

Тя посочи, че на 3 септември 2019 г. в Германия изненадващо без решение на парламента, Борисов отменя своето решение за Шенген, без такова на Министерски и заявява следното: „В момента не знам дали е изгодно за България да влиза в Шенген“.

„Това е оценката на премиера за това какво представлява Шенген. Оценката на Европа е, че функицонирането на това общо пространство носи значителни икономически ползи за Европа“, каза още Нинова.

„След като се върна г-н Борисов стана напрежение в България, стана обществена реакция и каза на 12 септември:

„Аз не съм казвал, че се отказваме от Шенген. Искаме да сме в Шенген. Ние отдавна сме в Шенген“. „Някой ден все пак ще влезем в Шенген“.

„Вие разбрахте ли какво ще прави България?“, попита Нинова.

„Не ме интересува вашата оценка госпожо Нинова – инетресува ме тази на хората”. Това каза министър-председателят Бойко Борисов в по време на парламентарния контрол, в отговор на декларацията на Корнелия Нинова.

Борисов поздрави Нинова за последното представяне на местните избори.

„Поредно добро представяне. Демокрацията много ясно е определила и на изборите хората решават кой да ги управлява и кой не. Така че не мога да приема вашата оценка. Това не е един, не е десет пъти, така че интересува ме оценката, която са ми дали хората, не вие“, каза още Борисов.

Министър-председателят отговори и на обвиненията на Корнелия Нинова, че Себастиан Курц е пътувал в икономична класа, а премиерът с правителствения самолет.

„Себастиен Курц в момента не е никакъв, той не е канцлер на Австрия. Канцлера на Германия беше с правителствен самолет, премиерът на Гърция беше с правителствен самолет, а ние щяхме да се пребием с този Фалкон и беше свободен само еърбъс“, посочи още Борисов.

Според него този абсолютно ненужен самолет е платен от правителство на БСП.

„С мъки върнахме единия ,този остана. А колко струва президентът Радев да отиде до Китай с него? Нали затова са купували от вашата партия тези самолети. Всички държави в Европа го правят. То пести време, пътуват делегации, върши се работа. Да ви покажа колко сте дребнава. Моите хора могат да излязат и да направят декларация и за заменките по ваше време“, посочи Борисов.

„Не знам кое ви ядоса толкова много от това посещение. Може би, че г-жа Мария Габриел беше избрана с толкова голямо мнозинство“, каза още Борисов.

„Не ме дразни, когато българи отидат на високи постове, защото това е признание и за България. Дразни ме, когато използвате държавни пари за личните си цели, отсече в отговор Нинова. 

„Имате възможност и право да ми искате оставката. Аз за разлика от вас два пъти съм ви я давал и са ме връщали на власт, за разлика от вас. Вие обаче не го направихте. Излъгахте, че ще я подадете и не я подадохте. Излъгахте един милион българи“, заяви Борисов.

Нинова се качи на парламентарната трибуна и му отвърна:

„Излъгах не един милион българи, а излъгах вас и няколко бизнесмени. Искате ли да кажа колко пари хвърлихте, за да се смени председателят на БСП. Тъй че не съм излъгала българите. Съжалявам. Няма да овладеете БСП“, каза тя.

Очаквайте подробности.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!