Илиян Василев
Илиян Василев Снимка: Архив

Наскоро ГЕРБ се разбра с ПП-ДБ да възстановяват взаимодействието, под условие ПП-ДБ да не гласува с Възраждане и БСП – случаят бе провалът на искането за премахване на дерогацията за три дни. Е, виждате, че това не е двупосочно задължения. Изборът на подуправителя на здравната каса е потвръждение, че ГЕРБ и ДПС нямат никакво намерение да „пускат кокала“ на властта и да допуснат разследване на тяхната корупция.
Борисов и Пеевски съзнават, че по този път това правителство няма да го бъде, но не искат да поемат отговорност за свалянето му – нали са атлантици. Затова усилват натиска и репресията срещу правителството, за да го направят нефункционално до степен Денков да се откаже сам и след това ГЕРБ и ДПС да обясняват, че не са те, а ПП-ДБ не са издържали на напрежението.
Тези конституционни реформи, заради които Христо Иванов мълчи, са поредният балон от нереални очаквания. И те няма да станат – идеята, че цял ден можеш да псуваш ПП-ДБ, а след това да гласуваш реформи, е малоумна.
Този блокаж е тотален – енергетиката изобщо не се контролира от правителството, но хората не знаят това и зулумите през БТГ и Булгаргаз се възприемат като резултат от действия/бездействия на Денков. Същото е в МВР – полицаите бият, разследването отива в задънена улица /както винаги/ и битите критикуват „правителството“.
Делян Пеевски се държи като хулиган в тъмна уличка, очевидно осъзнал, че няма да мине номерът му с преродения атлантизъм и ще си остане во веки веков в списъка „Магнитски“. Дори и да стане шеф на ДПС.
Както писах – задкулисието на Борисов и Пеевски има толкова силни зависимости от Кремъл, и което е по-важно, съзнават, че ако Путин реши, може да ги срине буквално за няколко часа. Всичко им знае – и къде си държат парите в офшори, и какво са правили в ущърб на бъгарските национални интереси. Не че ще го направи, защото идеята на корупцията на най-високо място не е да се разкрива, но страхът, че може да го направи, истеризира действията на Борисов и Пеевски.
Нека знаят едно – академик Денков има много по-голямо търпение от това, което предполагат. Колкото повече го нападат по-махленски и с език на омразата /Пеевски/, толкова повече губят и мобилизират хора срещу себе си. Така че въпросът е за цената на тази гаменска политика – може да се окаже, че докато „свалят“ Денков, могат да изпишат вежди. Ще трябва да свикнат с мисълта, че няма как правителството да бъде сламено и ще трябва да отстъпват порции от властта.
Достатъчно е ПП-ДБ да натисне на педала на корупцията, на разследванията на схемите им и да представи цялата картина на задкулисието, чиито конци дърпат Борисов и Пеевски, и особено свързанността им с Румен Радев.
В момента, в който ДБ осъзнаят, че мълчанието им няма да им купи конституционна реформа или пък тя ще бъде във вид, който няма да познаят своите интереси, нещата ще се обърнат.
Ролята на политически шериф на Пеевски никак не му подхожда. Очевидно е стигнал до някакъв етап на самозаслепение и надценяване на роля и възможности. И Борисов, и Пеевски трябва да осъзнаят, че по този път не ги чака нищо добро. Колкото и да инвестират в лобизъм, западните правителство знаят кои са и нямат никакви илюзии.

Коментарът е публикуван във фейсбук профила на анализатора Илиян Василев. Заглавието е на ДЕБАТИ. БГ.

Още актуални коментари – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук