Премиерът Бойко Борисов, министърът на енергетиката Теменужка Петкова, посланикът на САЩ в София Херо Мустафа, посланикът на Азербайджан в България Наргиз Гурбанова, посланика на Гърция в България Димитриос Хронопулос и представители на българското правителство инспектираха строителството на газовия интерконектор между Гърция и България.

Премиерът Борисов лично закара американската посланичка на проверката. Борисов онагледи ползата от диверсификацията така:

„На една сергия, ако можеш да докараш краставици от 4-5 места, със сигурност ще избереш най-евтините“.

„Нека да има конкуренция“, заключи Борисов, като обобщи, че в газовия хъб „Балкан“ ще може да получаваме втечнен газ и от САЩ, от Азербайджан, от Кипър и т.н.

 

Премиерът отбеляза:

„Като има газова борса, падат цените. Ние не правим нищо срещу някого – пазарната икономика го изисква. Ето, аз обичам американски джип, полицията кара немски, корейски. Има конкурс, ама има пазар, има конкуренция. Следващия път и американците ще дадат по-ниска цена, ще си купим от тях“, намекна министър-председателят.

Премиерът показа археологическите разкопки, които текат от шест месеца, като обясни, че артефактите ще отидат в музеите, след което ще се положат тръбите.

Посланик Мустафа специално отчете приноса на изпълнителния директор на Ай Си Джи Би Теодора Георгиева, „чиито безкрайни усилия бяха от изключителна важност, за да ни доведат до мястото, където сме днес – свидетели на началото на строителните дейности“.

„Позволете ми да ви припомня един обикновен, но силен принцип – енергийната сигурност е национална сигурност. Този интерконектор не е просто тръба. Той е проект, който силно ще укрепи националната сигурност и суверенитета на България и ще открие перспектива за намаляване на енергийните разходи на българския потребител,” каза посланик Мустафа, цитирана от пресслужбата на посолството.

И добави:

„Сега очакваме да видим бърз напредък по този проект. Ние също така приветстваме намерението на българското правителство да подкрепи – посредством участие в собственост и резервиране на капацитет – плаващата платформа за съхранение и регазификация до Александруполис,  което ще увеличи перспективата на интерконектора да превърне България в истински динамичен газов хъб,“ каза посланик Мустафа пред журналисти.

Междусистемната газова връзка с Гърция е дълга 182 км и ще стига на наша територия до Стара Загора, а на гръцка – до Комотини.

Изграждането на интерконектора Гърция-България е сред ключовите приоритети на българското правителство в енергийния сектор.

интерконектор

Реализацията на междусистемната газова връзка е от стратегическо значение не само за двете страни, а и за цяла Европа. Проектът е включен в седемте топ приоритетни проекта на Европейския съюз в областта на енергетиката.

Той ще доведе до реална диверсификация на маршрутите и източниците на снабдяване през Гърция чрез доставки Каспийския регион, Близкия изток и Източното Средиземноморие чрез съществуващи и нови терминали в Гърция и Турция.

САГАТА С ИНТЕРКОНЕКТОРА

Проектът трябва да бъде пуснат в експлоатация до края на 2020 г. По изграждането на газовата връзка се работи през последните 10 години и досега особени резултати не бяха постигнати.

От няколко години има натиск и от ЕС, и от САЩ да бъде изградена тази връзка, тъй като само чрез нея наистина може да се постигне истинска независимост от руската газ.

През последните месеци правителството се активизира и предприе реални стъпки по строителството на връзката. След 10 години държавата успя да стартира проекта. Предизборното обещание на премиера е, че догодина по тази връзка България ще може да получава алтернативна газ.

Реализирането на междусистемната газова връзка между България и Гърция ще има ключова роля за целия регион и за Европа. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов на среща с гръцкия премиер Алексис Ципрас по време на официалния старт на изграждането на интерконектора между двете страни, което беше дадено на 22 май.

Интерконекторната връзка между България и Гърция е от изключителна важност за диверсификацията на доставките на природен газ. Засега България получава синьо гориво единствено от Русия и оказва се, цената му е в пъти по-висока, отколкото „Газпром” доставя за останалите си клиенти.

През тази връзка обаче България ще може да получава газ от други източници като Азербайджан, Египет (както намекна премиерът Борисов) и др. Това от своя страна ще доведе до либерализиране на пазара, създаване на конкурентна среда и евентуално понижаване на цените.

Гaзoпpoвoдът ще cвъpжe гpъцĸaтa гaзoпpeнocнa cиcтeмa в paйoнa нa Koмoтини c бългapcĸaтa в paйoнa нa Cтapa Зaгopa. Πлaниpa се oбщaтa дължинa нa гaзoпpoвoдa дa e 183 ĸм, диaмeтъpът нa тpъбaтa – 32’’ с пpoeĸтeн ĸaпaцитeт дo 3 млpд.куб.метра газ годишно. Кaпaцитeтът e пpoeĸтиpaн дa се yвeличи дo 5 млpд.куб.метра газ годишно c дoпълнитeлнo изгpaждaнe нa ĸoмпpecopнa cтaнция.

Плановете са газопроводът да бъде въведен в експлоатация до края на 2020 г., за да може „Булгаргаз“ да започне да изпълнява договора си за внос на 1 млрд. куб. м азерски газ от находището „Шах Дениз ІІ“. Ако връзката се забави, държавното дружество е в хипотеза на неустойки.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук