На снимката: премиерът на България Бойко Борисов и руският президент Владимир Путин

На съвместната пресконференция на премиера Борисов и руския президент Путин бе съобщено, че България и Русия са се договорили за изграждането на продължение на „Турски поток“ през страната ни. Обсъден е бил и строежът на АЕЦ „Белене“. По думите на Борисов, двамата с Путин са се разбрали съвместно да търсят частен инвеститор за строежа на втората ни атомна централа. Той трябва да бъде избран на конкурентен принцип.

Путин пък отбеляза, че по време на срещата лидерите са направили и обстоен преглед на образованието и туризма и са начертали бъдещи съвместни прояви в София и Москва.

Темите за Западните Балкани, борбата с тероризма и Сирия бяха акценти в началото на дискусията между министър-председателя на България и президента на Руската федерация в Кремъл. Българският премиер отбеляза, че това е третата среща помежду им и посочи, че сега двете страни могат да си сътрудничат и по темата „Западни Балкани“. Той запозна Владимир Путин с приоритетите по време на председателството на Съвета на ЕС и по-конкретно с изграждането на проекти за инфраструктурна, транспортна и дигитална свързаност в региона.

Двамата обсъдиха и възможностите за разширяване на сътрудничеството в сферата на сигурността както на европейско, така и на междудържавно ниво. Премиерът Борисов посочи, че усилията трябва да бъдат насочени основно към превенция на тероризма – чрез борба с радикализацията и с насилствения екстремизъм.

Владимир Путин приветства премиера Борисов и подчерта колко се радва, че последният е приел поканата за визита в Москва.

След това, на четири очи, двамата преминаха към основната тема – възможността да се достави руски газ до проектирания газов хъб край Варна. На последвалата пресконференция българският министър-председател подчерта, че страната ни си връща ролята на регионалин газов доставчик. Тя бе предпочетена пред Гърция за второто разклонение на „Турски поток“ – нещо, което Путин вече бил съгласувал с турския президент Ердоган.

„Категорично „Турски поток“ влиза на територията на България – каза Борисов – Мисля, че водихме един много полезен и прагматичен разговор. Относно това дали ще има втора точка на вход на газ през „Турски поток“ за България – това, което говорихме и което президентът Путин ни увери е, че е разговарял вчера с турския президент и нямат нищо против тази точка на контакт да влезе в България“.

Българският премиер поясни още, че „Газпром“, „Булгартрансгаз“ и министрите ще намерят формулата, по която след това да се преразпределя, да се търгува и да се транспортира суровината до следващите държави в региона.

„И сега, на базата на това количество, което влиза от Русия през Украйна за България през „Турски поток“ – това става около 34-35 млрд. куб. метра вече и е сериозно количество газ, което трябва да намерим формула да го разработим през газов хъб. И нашите колеги поеха ангажимент заедно с Европейската комисия да намерят приемливата формула“, заяви Борисов.

Той посочи още, че всички въпроси, които Русия и България са обсъждали за газта, са одобрени от Европейската комисия. Деликатният момент тук е, че България иска от Русия 15 млрд. куб. м газ годишно за газовия хъб „Балкан“, докато Русия предпочита да използва страната ни само като транзитна територия. За намиране на взаимноприемливо решение предстоят още разговори.

От своя страна Путин обяви, че въпросът за транспортирането на газа от „Турски поток“ в Европа през България „се разработва в практически план с Турция и България“. Въпросът за обемите на транзитния газ през България трябва да бъде обвързан с обема на доставките по другите коридори, посочи още Путин.

Той подчерта, че Русия е надежден доставчик на енергоресурси в България, осигурявайки 100% от потребностите на газ в нашата страна.

„Обемът на ежегодните доставки е около 3 млрд. куб. метра. Отбелязвам, че през територията на България преминават транзитни потоци на руски въглеводороди в други страни от Югоизточна Европа и има възможности за развитие на сътрудничеството в тази изключително важна сфера, като по този начин ще бъде направен още по-голям принос за обезпечаването на европейската енергийна сигурност“, заяви Путин.

Междувременно ТАСС съобщи, че „Русия и Турция са готови да продължат „Турски поток“ към България.

3P1A0161

Другата важна тема бе възкресеният проект за строеж на АЕЦ „Белене“.

Борисов подчерта, че сега България има два реактора и площадка в Белене, което дава възможност да се търси частен инвеститор за съвместен проект без държавни гарнции.

„Руската страна е готова да се върне към идеята за реализация на проекта за строителство на АЕЦ „Белене“, разбира се, ако България вземе съответстващото решение и, разбира се от само себе си, на пазарни основания“, заяви Путин.

По думите на руския президент двамата лидери са обсъдили възможността „Росатом“ да предложи гориво за АЕЦ „Козлодуй“ и да помогне за удължаване на срока на експлоатация на Шести блок на централата.

По време на двустранната среща от българската делегация присъстваха заместник министър-председателят Томислав Дончев и министърът на енергетиката Теменужка Петков, а от руска – външнополитическият помощник на президента Юрий Ушаков, министърът на промишлеността и търговията Денис Мантуров и зам.-министърът на външните работи Александър Грушко.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук