На снимката: президентът Румен Радев и премиерът Бойко Борисов

Министър-председателят Бойко Борисов заяви, че не е подслушвал президента Румен Радев. Двамата с държавния глава си стиснаха ръцете на рождения ден на КНСБ – синдикатът навършва 30 години от своето създаване. Първоначално двамата лидери стояха на съседни маси на тържеството, но с гръб един към друг, после премиерът отиде до Радев и двамата си размениха няколко реплики преди ръкостискането. Това даде повод в медиите да се разсъждава дали настъпва затопляне мужду двамата, които са в силно обтегнати отношения. За последно днес преди обед президентът заяви, че премиерът се опитва да прехвърля отговорността за подслушването на други.

„Не съм подслушвал президента по никакъв начин. Не знам, не искам да знам, не съм знаел“, категоричен бе Борисов и добави, че няма да позволи да бъде вкаран в този скандал.

Премиерът не пропусна да напомни, че самият той е бил подслушван преди години. Борисов уточни, че дори обект на записите, пуснати от прокуратурата, не е бил президентът Радев, а тогавашният началник на Военновъздушните сили (ВВС). Министър-председателят подкрепи призива на главния прокурор Иван Гешев, който поиска по-рано днес управляващите да не се бъркат в работата на прокуратурата.

„Абсолютно е прав. Прокуратурата не е мястото, където да се решават политическите препирни“, отсече Борисов и добави, че е поискал от институциите да решат проблема с вноса на боклук отвън, но не е изисквал това от прокуратурата.

Премиерът декларира, че не се страхува от президента и служебно правителство. Той каза още, че ще бъде създаден „зелен съвет“, който ще работи съвместно в търсенето на консенсус.

„Докато не направим ядрени централи и зелени технологии, не може да се лишим от 60% от електрическата си енергия“, посочи Борисов.

Той коментира и темата с приемането на еврото. По думите му докато няма абсолютен консенсус, увереност, няма да насилваме влизането в чакалнята.

„Няма държава, въвела еврото, която да е по-зле. Притеснението не идва, че ще се освободят 10 млрд. лв. Когато влезем в чакалнята, няма да има валутен резерв и тези пари могат да отидат за железопътна инфраструктура, иновации. Не е от това притеснението. Притеснението е да не се вдигнат цените“, коментира министър-председателят.

Борисов каза, че фиксингът е бил закован, но е необходимо време, за да се убедят хората. Премиерът посочи още, че през 2019 г. износът на страната ни е бил на рекордно високо ниво – 58 млрд. лв. Безработицата също е рекордно ниска. Кредитните ни рейтинги са най-високите на Балканите.

По отношение на Наредба Н18 Борисов увери, че когато се постигне консенсус и по този въпрос тогава тя ще влезе в сила.

Основното предизвикателство пред нашето общество е да преоткрие силата на солидарното колективно действие и това изисква усилие от всички нас. Това заяви държавният глава Румен Радев.

„Искам да ви поздравя за борбата, която водите за преодоляването на растящите неравенства, които са фундаментален проблем за обществото ни – заяви президентът пред синдикалистите – Виждам във вас много силен съюзник за постигането на важната национална цел – развитието на човешкия капитал, на хората.“

Той подчерга, че това е залог за бъдещето на страната и преодоляването на демографската криза.

По думите на държавният глава е необходимо поставянето на фокус върху решителни, бързи и всеобхватни промени в образование, детско здравеопазване, подпомагане на младите семейства, за да се постигне перспектива за бъдещето.

„Ние трябва да намерим възможно най-бързо балансът между инвестиции в инфраструктура и инвестиции в хора“, беше категоричен президентът.

Държавният глава поздрави Конфедерацията за проактивната ѝ позиция по отношение на т.нар. „Зелена сделка“. По думите му тя ще доведе до дълбоки икономически и социални трансформации и може да раздели Европа – на държави, които разработват технологиите и такива, които само ги консумират.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!