Бойко Борисов
на снимката: премиерът Бойко Борисов

Премиерът Бойко Борисов проведе онлайн работно съвещание  с министрите относно предприеманите мерки срещу коронавируса, на което е призовал министрите да бъдат по-гъвкави в предприеманите ограничения.

„Искам да не залитате в най-лесното – заповеди за забрани. Искам точно обратното – всеки човек да бъде обгрижен, всеки един бизнес, затова от вас изисквам тази гъвкавост!“, е заявил Борисов, цитиран от правителствената пресслужба.

Борисов е наредил всеки от министрите, независимо за коя сфера отговаря да е в непрекъснат контакт с министъра на здравеопазването Костадин Ангелов.

Премиерът е  поискал здравният и образователният министри да предложат решение за продължаването на извършването на образователния процес в условията на кризата от коронавируса. Целта е след изтичане на двуседмичния срок в сега действащата заповед на министъра на здравеопазването по отношение на училищата, да бъде прилаган локален подход в зависимост от решенията на областните щабове, епидемичната ситуация (достигнатите прагове) и предложенията на училищата. При университетите решенията ще бъдат взимани от академичните ръководства.

Премиерът е разпоредил също Министерството на здравеопазването и Регионалните здравни инспекции да засилят контрола върху карантинираните.

Министър-председателят подчерта, че темата с ваксините изисква максимална информираност на населението и широк консенсус затова решението може да бъде взето само от парламента, където да се произнесат народните представители.

„Ако ни подкрепят, тогава купуваме и действаме в условията на пандемия. Ако не ни подкрепят, няма да купуваме“, подчерта премиерът Борисов.

„Много бързо хората забравят кризата – те забравиха свинския грип, птичия грип, африканската чума, а след тях остават само сметки. А този път сметката ще бъде много дебела. Затова – очакваме решението на парламента“, подчерта премиерът Борисов.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!