Министър председателят на България Бойко Борисов проведе телефонен разговор с колегата си от Катар Абдула бин Насър бин Халифа Ал Тани по повод създалата се остра дипломатическа криза в отношенията на някои арабски държави.

„Стабилността в региона на Персийския залив е от особено значение за България и Балканите. В тази връзка приветстваме и подкрепяме разрешаването на възникналата кризисна ситуация с политически средства и по пътя на дипломацията“, е казал Борисов на Ал Тани, съобщават от правителствената информационна служба.

Както е известно, кризата в района започна след решението на няколко държави от Персийския залив да прекъснат отношенията си с Катар, като го обвиниха, че подкрепя терористични организации.

Когато Катарската информационна агенция публикува реч от името на емира на страната в подкрепа на възстановяването на отношенията с Иран, това предизвика остра реакция на страните от Персийския залив. Оказва се обаче, че агенцията е била обект на хакерска атака.

Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства (ОАЕ), Египет и Бахрейн миналия месец прекратиха отношенията си с Катар. Четирите страни наложиха търговско ембарго на емирството и спряха полетите си към него.

Междувременно от 1 юли на ротационен принцип България председателства Съвета на ЕС в Катар, защото действителният председател – Естония, няма посолство в Доха.

Днес премиерът Борисов изрази желанието на българската страна за мирно и бързо уреждане на възникналата кризисна ситуация в много важен за България близък регион, информира пресслужбата.

Министър-председателят отбеляза категоричната си позиция против всяка форма на по-нататъшна ескалация на напрежението, както и срещу намесата на външни за региона фактори.

Борисов акцентира също върху запазването на стабилността на Съвета за сътрудничество на арабските държави от Залива, което по думите му, е в интерес на целия регион, се казва в съобщението.

Министър-председателят посочи, че България цени своите приятелски отношения със страните от арабския свят и изтъкна сътрудничеството с Катар, информира пресслужбата.

За още интересни статии и материали харесайте страницата на Debati.bg във facebook!

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук