Не е нормално толкова пъти подред да побеждаваме другите партии. Това каза лидерът на ГЕРБ и министър-председател на България Бойко Борисов.

„То доскучава, доскучава ми вече”, каза той на брифинг в централата на ГЕРБ.

Борисов благодари на избирателите, които са дали голямо доверие на партията.

„Въпреки това, че партията е в управление много години, отново огромен брой избиратели ни дадоха голямо доверие. Върнахме се към нормалността в изборния процес, защото не е нормално само една партия да печели. Дори по-шарен общински съвет е добре, защото ще споделим отговорността.”

Премиерът разкритикува социолозите и политолозите.

„Хубаво е политолозите и социолозите, канени в студиата, отдолу да „Никога не позналия резултата Кольо Колев” и на Андрей Райчев „Винаги загубилия, когото е подкрепил”. Социолози, политолози, разбирам ги, те са взели пари”, заяви Борисов.

Лидерът на ГЕРБ заяви, че не е изненадан от резултатите.

„Ние можехме навсякъде да спечелим, но по-добре е за партията да се очисти, да се обнови”, коментира още Борисов.

Борисов коментира загубата на Атанас Камбитов в Благоевград.

„За Благоевград ме е яд, там няма нещо ненаправено”, посочи той в по повод загубата на Атанас Камбитов в главния град на югозапада.

Той добави:

„Отношенията с коалиционните партньори са прекрасни. В Пловдив сме трите партии заедно. Във Варна ги няма БСП, каза още Борисов.

„Не харесвам независимите кандидати, защото при тях не се знае кой носи отговорност. За всички наши грешни действия получаваме шамари, научаваме си уроците. За всички наши добри действия, получаваме добри действия. Затова съществуват политическите партии. Иначе дайте да правим друго – на следващите избори само независими кандидати и ние да се примъкваме покрай тях партиите и да викаме „този е наш”, като спечели. Това е несериозна работа.”

Борисов каза още:

„Кметствата се управляват от общинските съвети. Важните решения се вземат с мнозинство. Така е устроена държавата, всичко друго води към анархия и безотговорност.”

Премиерът каза, че в петък са успели да парират евентуални подготвяни манипулации на изборите, по подобие на Костинбродската афера. Борисов каза, че няма да се среща с президента по отношение на множеството сигнали за купуване на гласове.

„Можеше да се направи и след президентските избори, и аз имам съмнение, че са купени, но не направихме среща тогава. Това е много обидно за хората са спечелили изборите. Мога ли да подмина успеха на другите кандидати. Където има силни мажоритарни кандидати ни победиха. Но това споделя отговорността в управлението. Това е добре за обществото”.

От своя страна новият-стар кмет на София Йорданка Фандъкова каза:

„Хората очакват работа, но очакват и промяна. Ангажиментите, които съм взела по време на кампанията, ще спазвам, включително и в работата на Общинския съвет”.

И добави:

„Кампанията беше доста тежка, но аз съм благодарна на всички хора и на структурите на ГЕРБ и СДС. Разбирам това, което ми казаха избирателите в тези избори – те очакват работа, но и промяна. Доста неща видях, направила съм си изводите”, заяви Фандъкова.

Кметът на София каза още:

„Предстои до месец да предложа на Общинския съвет новия бюджет за 2020 г. Ще направя промени в структурата на управление на общината. До приемането на бюджета ще ги представя, ще има и персонални промени”.

Тя добави, че не е чула досега Мая Манолова да предлага решения по някоя тема, но ако го направи, може да води разговори с нея.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!