България Борисов
На снимката: премиерът Бойко Борисов

В приветствието си към българския народ по случай Съединението, премиерът Бойко Борисов наблегна на нуждата от единство в тежките ситуации. В своето обръщение по „Фейсбук“ той нарече сливането на двете основни български части „доказателство, че един обединен народ може да постигне велико дело съвсем сам, без чужда помощ“. Премиерът не пропусна да уязви президента Румен Радев, като заяви, че „да се подронва доверието в институциите и да се разделят българските граждани е национална мерзост“, а „на българската държавност, градена и отстоявана поколения наред, не може да се маха с лека ръка, макар и свита в юмрук“.

Ето и пълният текст на приветствието на Бойко Борисов:

Уважаеми сънародници, Съединението на Княжество България с Източна Румелия е забележителен успех на българското общество. Доказателство, че един обединен народ може да постигне велико дело съвсем сам, без чужда помощ. Мощната подкрепа и единение около националния идеал тогава са знак за зрелостта и волята на обществото.
Винаги съм смятал, че трябва да използваме поуките на миналото, за да решаваме проблемите си днес. Сега желанието за ново начало отново е факт. Справедливост и по-добро бъдеще се постигат със средствата на демокрацията, когато най-силно се чува гласът на разума и когато надделява волята на нацията. Този процес не се изчерпва със смяната на един управляващ с друг. Затова предложих и конкретен план за рестарт. Кауза, около която си струва да се обединим. И която може да ни изведе от един труден момент. Точно както преди 135 години – защото Съединението прави силата!
Във време на пандемия, когато целият свят е в тежка социална и икономическа криза, да се внушава, че у нас няма държава, да се подронва доверието в институциите и да се разделят българските граждани е национална мерзост. На българската държавност, градена и отстоявана поколения наред, не може да се маха с лека ръка, макар и свита в юмрук. За рестартирането на демокрацията е необходимо разбирателство, а не реваншизъм, защото, ако наистина ни е грижа за държавата, трябва да мислим не само за днешния, но и за утрешния ден.
Вярвам в мъдростта на българския народ! Вярвам, че и този път гражданите на България ще съумеем да се обединим около една национална кауза и да вървим по правилния за страната път, така че да подкрепим историческата мисия на младите хора и с гордост да говорим на бъдещите поколения какво сме постигнали заедно.
Честит празник!

Уважаеми сънародници, Съединението на Княжество България с Източна Румелия е забележителен успех на българското…

Gepostet von Boyko Borissov am Samstag, 5. September 2020

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук