Бойко Борисов
На снимката: премиерът Бойко Борисов

Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с европейския комисар по цифровата икономика и цифрово общество Мария Габриел и с ръководителя на Генерална дирекция „Свързаност“ към Европейската комисия Роберто Виола.

Премиерът Бойко Борисов е убеден, че суперкомпютърът, който ЕК планира да изгради в България, ще даде огромна възможност за автомобилните производители, медицината и строителния бранш.

„Всеки един детайл може да бъде тестван с милиони варианти на това, което може да му се случи. Сградите, мостовете и магистралите също ще се тестват как биха реагирали, изобщо целият строителен бранш. Да не говорим за медицината, особено ваксините. Това са огромни възможности”, каза Борисов след срещата.

Борисов благодари на Европейския съюз, че се е замислил за технологичната революция и заяви, че заедно с ЕК ще вложим милиони евро в суперкомпютъра.

Той посочи, че в Източна Европа няма такива машини и това извежда България в съвсем нова роля в сферата на иновациите и новите технологии.

На въпрос, дали би коментирал вътрешнополитически теми, Борисов каза:

„На Позитано” 20 една оставка не могат да подадат. Но това не е интересно, сега сме високо технологично ориентирани в България”.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!